IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Източна България е заплашена от водна криза в следващите години

Част от язовирите, които са ползвани за напояване, да се използват за питейно-битови цели, предлага Емил Димитров

17:46 | 11.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Цяла Източна България е заплашена от водна криза в следващите години. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг в Народното събрание.

За да се предотврати опасността, в момента се разработва стратегия и хората не бива да се притесняват, посочи той.

"Изходът през 1983-1994 година е бил същият, който ние сега предлагаме. Част от язовирите, които са ползвани за напояване, а водата е добра, да се използват за питейно-битови цели. Вече веднъж това е правено", каза Димитров, цитиран от БНР. 

Сред другите мерки, които се предлагат, са промяна в начина, по който се управляват язовирите чрез намаляване и ограничаване на ползването им, както и резервно водоснабдяване на големите областни градове.

Сливен и Ямбол са били на косъм от воден режим заради неправилното източване на язовир Копринка. Тревожна е и ситуацията в Бургас.  

"Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца”, заяви екоминистърът Емил Димитров преди няколко дни.

„Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва да положим изключителни усилия”, смята той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още