Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Експерт: Единственият неизчислим риск за банковия сектор е политическият

Това, че ще влезем в ERM II, не значи, че бързо ще влезем в еврозоната, твърди журналистът Петър Илиев

Експерт: Единственият неизчислим риск за банковия сектор е политическият

Снимка: Pixabay

Единственият и най-голям риск за банковия сектор, който е неизчислим и неконтролируем и не подлежи на никакви надзорни мерки, е политическият риск. Това коментира пред БНР експертът и журналист от вестник „Банкеръ“ Петър Илиев, припомняйки си някои от най-значимите събития от света на финансите, намерили място на страниците на изданието. Вчера седмичникът отпразнува 25 години от излизането на първия си брой.

Първото голямо събитие, в чието отразяване Илиев е участвал, е сделката по уреждане на просрочените задължения на България към Лондонския клуб. Сред най-значимите събития от света на финансите изпъква и крахът на Корпоративна търговска банка (КТБ) и именно политически са причините фалиралата банка да не бъде преструктурирана, категоричен е Илиев.

"Преструктурирането означава, че собственикът е наказан, тъй като губи собствеността върху банката. Но ако това беше станало, сега всички вложители на тази банка щяха да са си взели парите", обясни журналистът.

Това, че ще влезем в ERM II, не значи, че бързо ще влезем в еврозоната, коментира Илиев последните новини около дебата за подаването на документи за членство във валутния механизъм.

"Обществените нагласи, пък и нагласите на бизнеса не толерират специализираната журналистика. Ще бъде така, докато не настъпи поредната страшна финансова и икономическа криза", посочи още Илиев.

Друг важен сюжет, белязал ерата на Симеон Дянков и свързан с добре познатата на всички ни метафора за държавния бюджет като "малка постна пица", Илиев коментира така: "Тогавашният шеф на финансовото министерство, аз няма да го нарека финансов министър, направи всичко възможно всичките тези финансови и здрави основи да ги срине". 

Още по темата

От Националното радио отправят и едно професионално предизвикателство пред Петър Илиев -  да обясни термина брейди облигации за 20 секунди. "Дългови ценни книжа, които държавата, която е лош длъжник, издава и с тях се заменят тези лоши кредити", дава дефиниция журналистът и коментира сделката на Милен Велчев, когато брейди облигациите се заменят за глобални.

"В Европейския съюз не приемат държава, която има брейди облигации -  това е "стигмата", че ти си фалирал".  Велчев също защитава сделката, но предшественикът му Муравей Радев я оспорва, дори от парламентарната трибуна. Радев е сред авторите на друга сделка за част от българския дълг, която според Петър Илиев е брилянтна.

"Купиха на международните пазари за 25 цента за долар дългове на банка на СИВ и казаха, че ще прихванат тези свои взимания едно към едно. За да погасим дълг от три милиарда, платихме една четвърт от него, при това "ударихме през ръцете" руснаците", припомни Илиев. Освен управлението на суверенния дълг той е отразявал и създаването на модерната банкова система у нас, както и банковата криза от края на 90-те години.

"Аудиторията беше изпаднала в амок.  Вложителите не загубиха парите си заради фалита на банките, те загубиха парите, защото инфлацията ги изяде". Валутният борд "дойде, защото правителството на Жан Виденов отказа да подпише споразумение с Международния валутен фонд  и останахме без валутен резерв", припомни още финансовият журналист от вестник „Банкеръ“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
1
 
2
преди 8 месеца
Банките са полезни.
Все още банките в Република България не зачитат, че техния голям враг е практиката на Българската народна банка да работи без защита срещу щетите от лева.
При допусканата държавна грешка всяка банка в Република България е със съдба на жертва и подсигуряван провал. Сега банките, колкото по-добре подпомагат за реализирането на икономическия растеж, толкова по-големи са щетите.
Централната банка в Република България не може да спаси банките, защото няма необходимите права.
Същественото за спасение на банките в Република България е прилагането на защита срещу щетите от лева.
Сега вариантите са:
1) При пренебрегването на практиката на Българската народна банка да работи без защита срещу щетите от лева – злините за банките в Република България се уголемяват.
2) При защита срещу щетите от лева в Република България е с условия за обществен просперитет с устойчива банкова система.
2
 
6
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Да де. Не евреите като им кажеш баста, не е щото са тъпи, а щото са неприятни. Един вид по политически причини. На това те му казват политически риск.

Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа