IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмената задлъжнялост нараснала с 5 млрд. лв. за година

Дейността на нефинансовите предприятия все повече се затруднява от недостатъчните оборотни средства за производство, сочат данни на БСК

14:03 | 14.01.13 г. 5
Фирмената задлъжнялост нараснала с 5 млрд. лв. за година

През 2011 г. задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката са нараснали с над 5 млрд. лв. спрямо 2010 г., като се запазва тенденцията за увеличение на фирмената задлъжнялост, която към края на 2011 г. надхвърля 163 млрд. лв.

Това показват данните от проучването на Българска стопанска камара (БСК) за задълженията на предприятията от нефинансовия сектор, представени от изпълнителния председател на камарата Божидар Данев.

Данните на БСК са за периода от края на декември 2010 до декември 2011 г.

Данев посочи, че междуфирмената задлъжнялост продължава да бъде основния проблем на икономиката на страната ни, тъй като с всяка изминала година се увеличава, за сметка на инвестициите в разрастване на бизнеса и дълготрайни материални активи. Фирмите трупат все повече дългове, а малкият и среден бизнес страда от общата задлъжнялост и е притиснат от възможността за фалити или рязко орязване на персонала.

„Вярно е, че България се радва на един много нисък държавен дълг, който е част от програмата на Министерство на финансите за изграждане на фискална стабилност. Въпреки това обаче 227% от БВП на страната ни е в корпоративна задлъжнялост, а това представлява остра липса на равновесие. В Германия например държавният дълг е над 98%, но той е далеч по-добре балансиран спрямо междуфирмената задлъжнялост“, обобщи Данев.

Представените днес данни показват още, че след началото на икономическата криза, през 2009 г., се обръща тенденцията по отношение темповете на растеж на задълженията, които започват да намаляват. Причините за това явление се коренят основно в намаляването на инвестиционната активност, респективно – намаляват дългосрочните кредити.

Според Камен Колев, зам.-председател на БСК, бизнесът у нас през 2011 г. е фокусирал вниманието си към краткосрочни кредити, с които да финансира главно текущата си дейност. Той коментира, че към края на 2011 г. краткосрочните задължения са на обща стойност 88,7 млрд. лв. Спрямо края на 2010 г. те са се увеличили с 6 млрд. лв. (7,2 %). Това показва, че дейността на нефинансовите предприятия все повече се затруднява от недостатъчните оборотни средства, с които те обслужват производствената си дейност.

„Фирмите през 2011 г. са теглили много повече заеми, за да подпомогнат погасяването на стари или, за да финансират текущата си дейност. Много от тях не са имали заплати за персонала си или са имали спешна нужда от средства. Твърде малка част от фирмите са теглили кредит, за да инвестират в разрастване или за закупуване на нови дълготрайни активи“, допълни Колев.

По неговите думи наличието на такъв голям дял от краткосрочни задължения на фона на дългосрочните е белег за значителен спад на инвестиционната дейност, както и за бавния ръст на икономиката ни. „Собственият капитал на фирмите значително намалява, а това говори за една серизна декапитализация на дружествата“, категоричен бе той.

Последна актуализация: 09:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
tati
преди 11 години
Кой е виновен за лошата форма на българската икономика? Управляващите, просто няма кой друг.!!!Политиката на ГЕРБ през изминалите 4 години, както и на тандема БСП и ДПС преди това, може да се определи като отказ от политика. Облягайки се на стабилната основа на валутния борд, управляващите не правят почти нищо. Те нито стимулират икономиката с допълнителна ликвидност, нито пък я реформираха. ???Държавата по никакъв начин не стимулира, нито пък оказва натиск върху банките да ликвидират лошите активи. А БНБ защитава статуквото, въпреки че кризата в сектора е очевидна. ??? Този отказ от политика създава огромни икономически проблеми. Реформите никога не са окончателни, защото нямат ясна цел и се правят на парче. Държавата отчита дейност, но реално прави много малко. А несигурността пречи на бизнеса да планира дейността и инвестициите си.!!!Компаниите, както и потребителите, съществуват ден за ден, с надеждата, че поредната псевдореформа няма да ги засегне. Алчността, която в страни като САЩ и Китай има огромен съзидателен ефект за обществото и икономиката, в България е разрушителна сила, действаща на принципа: "Взимай парите и бягай".!!! Парадоксално, но най-голямата пречка пред икономическото възстановяване на страната е българската държава !!! чиито най-голям успех е фискалната стабилност. Стабилност, от която затъналата в стагнация икономика, не може да извади никакви дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Те май бизнеса и банките както са се вкопчили един друг заедно ще глътнат вода. Вземат ли двама партньори да се мъчат да се прецакат един друг - потъват и двамата. Жалкото е че това ще стане с фалити, загубени работни места, т. е . от това пречистване на банковата система и бизнеса основните губещи са хората на наемния труд и спестителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Красимир Йорданов
преди 11 години
http://krasimiryordanov.blog.bg/biznes/2010/08/06/problemna-li-e-mejdufirmenata-zadlyjnialost.587283
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Сега коя година сме бе господа,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още