IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК стартира проект за сближаване потребностите на бизнеса с учебните програми

Нивото на компетенциите на работната сила в бъдеще ще става все по-важно за успешното развитие на пазара на труда, смятат експерти

15:25 | 01.11.12 г.
БСК стартира проект за сближаване потребностите на бизнеса с учебните програми

Българската стопанска камара стартира проект за партньорство с 11 български университета, които се ангажират чрез разработваната от камарата информационна система да коригират учебните си планове и програми, така че да ги адаптират към актуалните изисквания на пазара на труда, съобщиха от камарата.

Това стана ясно при откриването на форума изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, след като представи напредъка по изпълнявания проект „Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите“, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси“. 

Като обърна внимание върху сериозното разминаване между търсенето на специалисти с определено образование, квалификация и умения, и предлаганото в учебните заведения обучения Данев отбеляза, че до момента са изградени 10 регионални центъра за оценка на компетенциите и 17 секторни консултативни съвета.

Пред участниците във форума беше демонстрирана и пилотната версия на Информационната система за оценка на компетенциите, която се очаква да стартира официално през 2013 г. Системата ще позволява извършването на оценка и самооценка на компетенциите, ще дава връзки към обучителни електронни модули, ще генерира статистики и друга информация.

„Системата, която развиваме, е мост между потребностите на бизнеса и учебните планове и програми. От съществена важност ще е и възможността за сертифициране на знанията и уменията, придобити по неформален път“, подчерта Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите.

Той изтъкна, че завършилите технически университети студенти си намират най-бързо и добре платена работа, докато от останалите висшисти само 20% работят по специалността си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още