Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ГЕРБ продължава да държи на партийна субсидия от 1 лв.

Очаква се казусът да бъде разгледан окончателно тази седмица в парламента, каза Десислава Атанасова

ГЕРБ продължава да държи на партийна субсидия от 1 лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Тази седмица се очаква парламентарната Комисия по бюджет и финанси да завърши доклада си относно намаляването на партийните субсидии и промените да бъдат гласувани на първо четене в Народното събрание. Това обви в ефира на bTV заместник-председателят на Комисията по правни въпроси в парламента Десислава Атанасова. Въпреки промяната в позицията на ДПС относно това как да се финансират партиите, ГЕРБ продължава да се придържа към предложението на Министерския съвет за партийна субсидия в размер на 1 лев.

„ДПС има внесено едно предложение – 0 лв. субсидия и отворено финансиране от физически и юридически лица. Това предложение е получило одобрение в бюджетната комисия, но ГЕРБ държи на своето предложение за 1 лев“, каза Атанасова. 

Още по темата

Вчера обаче заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев обяви пред БНР, че приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева, а предложението да се намали до 0 или 1 лев е несъстоятелно. По думите му ДПС е против финансирането на партиите с пари от бизнеса, но е направило това предложение, защото предложението на ГЕРБ е било само за намаляването на субсидията до 1 лв., а сега съществуващата забрана за финансиране от икономически субекти оставала. 

Според Атанасова политическите сили се „пазарят” за партийното финансиране. „Странно е, че ставаме свидетели на пазарлъци в момента. ДПС и БСП променят през ден позицията си. В нашата позиция няма да има промяна и се надявам законодателната промяна да стане факт тази седмица”, допълни  заместник-председателят на Комисията по правни въпроси.

Относно предложените по-високи глоби за разхождане на куче без повод или намордник Атанасова посочи, че в България опасните породи кучета не са дефинирани и няма забрани за отглеждането им. „Недобросъвестните стопани трябва да бъдат във фокуса на този дебат, защото в парковете хората спазват правилата – те разхождат кучетата си с повод”, каза Атанасова.

В момента глобата за подобно нарушение е 100 лв. От ГЕРБ предлагат санкцията за разхождане на агресивно куче без намордник да стане 1000 лв., а за животно над 5 кг – 300 лв. Това става на фона на зачестилите нападения на кучета над хора.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Sakamano до: serafima
преди 3 седмици
Разбирам проблема, ако намалят субсидиите за партиите, отделът ви за интернет агитация може да остане на постна чорбица.
0
 
8
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
ГЕРБ или Борисов, който прави всичко спонтанно, без разчети и дискусия, на инат! Така той направо заявява кой де факто го финансира - че досега не знаехме.
3
 
4
 
1
s3
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
1 лев е справедлив размер, дори е висок. Защо ли?
Ами на запад размерът е около 1-2 евра на глас, но там заплатите и доходите са поне едно 5-6 пъти по-високи. Значи субсидията у нас следва да е 2 евро делено на 5, т.е. около и под 1 лев. Няма защо партиите да получават повече, а трябва да е пропорционално на другите доходи у нас.

Още от Икономика и политика
НСОРБ поиска 2% от националния подоходен данък