Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Цонев: ДПС държи на партийна субсидия от 11 лева на глас

Трябва да се изработи концепция как политическите партии да се предпазват от икономически зависимости, твърди политикът

Цонев: ДПС държи на партийна субсидия от 11 лева на глас

Цонев (вляво, б.ред.). Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева, а предложението да се намали до 0 или 1 лев е несъстоятелно. Това мнение изказа заместник-председателят на групата на ДПС в парламента Йордан Цонев по БНР.

По думите му ДПС е против финансирането на партиите с пари от бизнеса, но е направило това предложение, защото предложението на ГЕРБ е било само за намаляването на субсидията до 1 лв., а сега съществуващата забрана за финансиране от икономически субекти оставала.

„Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране, ще възстановим, а не ще въведем, правото париите да се финансират от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше…“, посочи той в интервю за предаването “Неделя 150“. 

Още по темата

Цонев коментира още дали има концепция как да се осъществява финансирането от икономически субекти за партиите и как да бъде строго регламентирано:

„Ние нямаме такава концепция, защото това не е нашето първо желание. Този, който внесе референдума за 1 лев на глас с ясното съзнание, че хората, разбира се, това ще гласуват, трябваше да каже как ще се финансират политическите партии“.

Според Цонев ако все пак обществото държи на субсидия от 1 лв. за глас, трябва да се изработи концепция как политическите партии да се предпазват от икономически зависимости.

Цонев обърна внимание, че партиите, които "къде тихо, къде явно подкрепиха референдума", като БСП не дават предложения и мълчат. Според него, ако ДПС не са се намесили в петък е щял да бъде гласувано предложението на Борисов. Официалната версия на ГЕРБ за отлагането на гласуването в петък беше, че не е бил готов доклада на бюджетната комисия, която заседава в четвъртък. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви тогава, че той е поискал отлагането, докато не бъде обсъдена промяната на коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 1 година
Разкарай се -6 лв ви стигат И пълна забрана политически партии да бъдат финансирани от фирми Възможно да бъдат финансирани от частни лица но не по вече от 20 лв

Още от Икономика и политика
МОН няма да затваря училища, остава в режим на превключване