IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков ще подкрепи исканата от КНСБ промяна на делегираните бюджети

Служебният премиер скоро ще даде становище за концесията на Летище София

15:08 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ е получила подкрепа от служебния премиер Огнян Герджиков за инициативата на синдиката за промяна на делегираните бюджети в средното образование, в културата и в социалните дейности. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща със служебния премиер Огнян Герджиков в Министерския съвет, предава БТА.

Срещата беше по инициатива на КНСБ.

Очаквано от синдиката са настояли пред Герджиков за изваждане на капиталовите разходи от делегираните бюджети, което, по думите на Димитров, е важно, защото вече финансовият министър започва да прави бюджета за 2018 г. Според Пламен Димитров в предефинирането на делегираните бюджети има елемент на законодателна инициатива, но има и много стъпки, които могат да бъдат направени на ниво изпълнителна власт. 

Служебният премиер се е съгласил бюджетната прогноза за 2018-2020 г. да бъде внесена в Тристранния съвет, преди да бъде внесена в Министерския съвет, казва Пламен Димитров. 

От КНСБ не са получили още становището на премиера за концесията на Летище София, но Огнян Герджиков е заявил, че в най-скоро време ще има становище по искането на КНСБ за спиране на концесията.

Конфедерацията е поискала още преразглеждане на цената на въглищата, които се добиват основно в Маришкия басейн, както и бърза намеса на администрацията, за да не бъдат утежнени изискванията към емисиите на ТЕЦ-овете.

КНСБ е предложила на Огнян Герджиков и ще предложи на президента Румен Радев държавният глава и служебният премиер да бъдат инициатори на среща при президента с представителите на бизнеса и на труда по въпросите за доходите и квалификацията на работниците.

По думите на Пламен Димитров Огнян Герджиков е уверил, че ще стане гарант на всички стъпки, които би трябвало да подобрят вземането на решения с участието на бизнеса и синдикатите.

Служебният премиер е определил като интересно предложението на КНСБ за нова тема по време на българското председателство на Съвета на Европа - бъдещето на труда в контекста на дигиталните и технологичните промени в света и в Европа. За КНСБ е била важна и позитивната позиция на Герджиков по искането на Конфедерацията за активна българска намеса при приемането на Европейския стълб на социалните права.

Премиерът призова социалните партньори да дадат предложения за темите, които НСТС да разгледа приоритетно в рамките на мандата на служебния кабинет. Герджиков се ангажира да препоръча мерки, така че на достатъчно ранен етап да се провеждат консултациите по 3-годишната бюджетна прогноза, допълват от пресслужбата на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още