IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска компания увеличава контрола си върху „Анубис“ и „Булвест 2000“

КЗК одобри етап от многостепенна сделка

16:40 | 22.01.16 г.
Германска компания увеличава контрола си върху „Анубис“ и „Булвест 2000“

Германската компания Klett Lernen und Information, която притежава дял в издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“, както и в компанията „Анубис-Булвест“ ООД, увеличава дела си в предприятията. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи, че това е многостепенна сделка, която не представлява концентрация според Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). 

Klett Lernen und Information е регистрирано в Щутгарт и е с предмет на дейност държане и управление на дялови участия в страната и в чужбина, национални и международни проекти от всякакъв вид в областта на издателството. Дружественият капитал се притежава изцяло от „Ернст Клет“ АД, Германия.

Компанията придобива по-голям контрол върху „Издателска къща Анубис” и „Булвест-2000” ООД, в които вече държи по 16% от капитала, а останалите дялове и в двете дружества си поделят физическите лица Владимир Топенчаров,  Явор  Стефанов и Николай Табаков. В „Анубис-Булвест” Klett притежава 17,65%, а останалите дялове са разпределени поравно между същите три физически лица.

Трите придобивани предприятия се контролират съвместно от всички собственици на дялове, отбелязва КЗК.
Вече е приключил първият етап от многостепенната сделка, а сега се реализира вторият. Планирани са и следващи етапи, става ясно от решението.

Според КЗК увеличението на капиталовото участие на Klett в трите придобивани предприятия няма да позволи на дружеството да приема самостоятелно решения по стратегически въпроси, предвид разпоредби в дружествените договори.

Вторият етап от сделката само ще промени размера на капиталовото участие на съдружниците. Затова Комисията приема, че вторият етап от нотифицираната пред нея сделка не води до концентрация.

Според КЗК увеличението на капиталовото участие от страна на германското издателство не представлява концентрация и Комисията постановява незабавно изпълнение на решението. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още