IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите нехранителни магазини отворят, но при намалена площ

Собствениците на заведения скочиха срещу разхлабването на мерките

14:19 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Упреците към управляващите, че прилагат хаотични противоепидемични мерки, с което още повече затрудняват бизнеса, са напът отново да се окажат верни. Само 4 дни, след като големите нехранителни магазини с площ над 300 кв. м. затвориха, днес се оказа, че отново могат посрещат клиенти, но при нови условия. Това обяви по време на редовния брифинг министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той е издал указания, че самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините, които имат площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат дейността, си като разделят площта чрез преградни стени, ленти, щандове и др.

Извън търговските обекти на открити площи при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност, поясни той. 

Заповедта с новите указания е подписана след разговор с министъра на здравеопазването, поясни Борисов. Проведени са били и консултации със заинтересованите страни - работодателски и браншови организации, с цел яснота прилагането на мерките, стана ясно от думите на министъра.

Припомняме, че само преди седмица от Сдружението за модерна търговия (СМТ), което обединява някои от най-големите търговци на дребно в България обявиха, че затварянето на търговските центрове, моловете и магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м. е неоправдано от здравна гледна точка и ще навреди на хората и бизнеса.

Търговските вериги посочиха, че „регламентираното ограничение от точно 300 кв. м“ ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш, защото ако обектите на една компания са с площ от 290 кв. м, те ще продължат да работят. „В същото време конкурентни магазини с площ от 310 кв. м. ще бъдат затворени, въпреки че нямат почти никаква разлика с отворените, което е форма на дискриминация и е в разрез с правилата на пазарната икономика“, пише още в позицията на СМТ.

Малко след като стана ясно, че големите нехранителни магазин ще могат да работят, ако преградят площта си, собствениците на заведения скочиха срещу разхлабването на мерките.
Според собствениците на заведения по този начин властите защитават корпоративните интереси на големите чужди вериги за сметка на малкия и среден семеен бизнес.

Според Сдружението на заведенията в България  и Българската асоциация на заведенията при това решение не може да се говори за медицинска логика, а само за защита на чужди икономически и политически интереси. От организациите призоваха за незабавно отваряне и на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, помещения до 300 кв. м., а тези с площ над 300 кв. м. да работят при условията на големите магазини с ограничаване на търговските си пространства, както и за възобновяването работата на открито. Ресторантьорите отново призоваха за „пълно затваряне на всичко и изплащане на временни адекватни компенсации“, ако исканията им не бъдат чути.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още