Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

И новият шеф на АПИ е уволнен - с мотив проявени своеволия

Служебното правителство сезира главния прокурор и за нарушения в АПИ за парите за поддръжката на пътната инфраструктура

И новият шеф на АПИ е уволнен - с мотив проявени своеволия

Снимка: АПИ

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова е освободила и новия началник на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), става ясно от съобщение на МРРБ. Причината е "проявено своеволие да спре всички строителни работи на Агенцията". Апостол Минчев лично е разпоредил спирането на работата и изтегляне на строителната техника до второ нареждане, посочват от министерството.

По този начин председателят на Управителния съвет (УС) на АПИ е водил политика, която е в разрез с политиката на МРРБ, допълва още Комитова.

Апостол Минчев беше назначен начело на АПИ на 27 май. За членове на УС тогава бяха посочени още Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

Още по темата

Предишното ръководство на пътната агенция беше сменено, след като стана ясно, че са отпускали плащания на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешения за строеж.

Междувременно служебният кабинет сезира главния прокурор Иван Гешев за нарушения, извършени от АПИ с парите за поддръжка на пътищата, съобщават от Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Сигналът е изпратен от финансовия министър Асен Василев и от Виолета Комитова.

В анализа на работата на АПИ двете ведомства са установили, че от ръководството на агенцията неправомерно са насочвали средства за поддръжка на пътната инфраструктура чрез целево финансиране. По правило това може да става с постановление на Министерския съвет, а АПИ няма правомощия да инструктира институцията какви решения да взима, но Управителният съвет одобрява предварително "средствата да бъдат осигурени чрез целево финансиране (ПМС)", както е записано в протоколи от заседания на агенцията.

В сигнала са посочени и договори, които надвишават максималната прогнозна стойност, записана в обществените поръчки - или общо 40 договора с надвишения от 2,9 млрд. лева над стойността на договорите.

В допълнение АПИ е възложила допълнителни и извънредни дейности, които надвишават предвидените средства по бюджета ѝ. "При одобрен бюджет на АПИ за 2021 година за текущ ремонт и поддръжка от 382 млн. лева, поети ангажименти по договорите са общо 2,9 млрд. лева - 1,45 млрд. лева за 2021 година и още 1,4 млрд. лева за 2022 година", е записано още в сигнала на двамата министри.

Според тях тези действия са неправилни и незаконосъобразни, одобрени в отклонение от нормативно установени правила.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
0
 
4
grainis до: Стоян Петров
преди 3 месеца
Баце постигна рекордни икономически резултати , непостигнати през ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ на България - 120 млрд. БВП, 45 млрд Бюджет, 55 млрд. Експорт, 60 млрд Фондове, 50 млрд Резерв, 70 млрд Депозити, небивало Строителство - всеки ден нови заводи и цели промишлени зони и жилищни квартали никнат като гъби, ТРИ МАГИСТРАЛИ се строят ЕДНОВРЕМЕННО, рекордно ниска безработица - над 200 000 обяви за работа в сайтовете на ден, заплати и пенсии растат, по хиляда нови фирми се регистрират на ден, небивало уважение към България в Европа и по света. А сега какво - дойдоха едни кухоглави чалгари да чегъртат и уволняват доказани специалисти, едно правителство не могат да спретнат , всеки ден провали и скандали , ще си прегризат гърлата един друг като добермани, и така ще е докато не се сринат окончателно и оттекат като помия в канализацията.
2
 
1
 
3
преди 3 месеца
Изпратихме до АПИ и Автомагистрали АД предложение за участие в Проекта "Зелен Трилион" - green-trillion.alle.bg , за генериране на неограничено Грантово Финансиране на големи Инфраструктурни Проекти, като например изграждане на всички магистрали и по-нисък клас пътища и инфраструктура, изграждане на изцяло нови промишлени и жилищни зони и населени места по най-високите европейски и световни стандарти, и изцяло нова , 100% Карбон-Неутрална Енергетика чрез преустрояване на съществуващите въглищни ТЕЦове да горят СО2-Неутрална Биомаса - nula-energia.alle.bg , замяна на Дизела със 100% СО2-Неутрално ИФО-Гориво - biodizel.alle.bg , и редица други проекти. Засега отговоро - никакъв .
3
 
0
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Баце напълни институциите със свои хранени хора. Едно намигване и саботират. Цял Пирогов знае че крадат от здравната каса, но това не им пречи да протестират. В България има много частни болници, да сте чули за протест или стаччка в някоя?
1
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Какви хора наемате в тая агенция, те дори не могат заповеди да изпълняват, може би на интервюто трябва да ги питате дали могат да си вържат обувките, а не само да гледате дипломите им от преди 30 години. Как така шефът ти, който те е назначил преди 6 седмици ще каже, че работата трябва да продължи, а ти сам ще решиш напук да спреш всичко без въпроси, което противоречи и на здравия разум освен на заповедта.

Още от Икономика и политика
Радев: Въвеждането на новите мерки за пандемията търпи сериозни критики