IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията ще увеличи рисковете за качеството на стоките

В България няма примери за изтеглени продукти заради проблем с качеството, посочи председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов

12:38 | 12.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията ще увеличи рисковете за качеството на стоките

"Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера, даде пример председателят на Асоциация "Активни потребители". –  На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя, или не."

Според него силата на потребителя е във възможността му на избор. 

"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около една трета от храната, която пазаруваме. Отиваме, виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме. Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим една трета от парите си, защо да не ги даваме за малко по-качествени продукти“, риторично попита Николов.

Като спестяваме от пазаруването като обем, може да си позволим по-висок клас продукти, за да "не си изхвърляме парите в кошчето", каза още той. По думите му така ще помогнем и за предлагането на по-качествени продукти.

Председателят на Асоциация "Активни потребители" смята, че за контрола върху качеството вина имат и българските власти.

„Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма“, посочи експертът.

Той обърна внимание на факта, че от две години в Европейския съюз е приоритет безопасността на храните.

Николов напомни за влагането на съставката етилен оксид и реакцията в ЕС, където бяха изхвърлени тези замърсени храни, но потвърди, че в България не е докладван нито един случай.

Той е категоричен, че този въпрос не търпи отлагане.

"Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението", категоричен е Николов.

Кога цените на стоките ще бъдат по-ниски, но при по-високо качество? Къде са най-големите злоупотреби и при кои стоки трябва да гледаме дали са вложени качествени съставки?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още