Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Йордан Мирчев: Генерален проблем на БДЖ е управлението

Приятелски кръг спъва развитието на превозвача, заяви бившият депутат

гледано: 2201   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Генералният проблем на БДЖ е непрофесионалното управление. Железницата се управлява не като национален железопътен превозвач, а като финансово-счетоводна къща. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Йордан Мирчев, основател на Движение за европейско развитие на българските железници и бивш председател на транспортната комисия в парламента.

По думите му е недопустимо е срещу 2 млрд. лв. от бюджета да останеш без подвижен състав. 

Още по темата

"Някой трябва да потърси отговорност за провалените обществените поръчки за ремонт на локомотивите и съществуващите електрически мотрисни влакове. Те бяха непрофесионално подготвени. Кризата в БДЖ не е само финансова, а преди всичко техническа, липсват съвременни технологии", категоричен е гостът.

Неговата организация предлага интегриран модел на управление на железопътната инфраструктура с равнопоставен достъп на всички превозвачи – държавни и частни, без кръстосано субсидиране от товарни към пътнически превози.

Мирчев настоя представители на Министерството на финансите и Министерството на транспорта в общ кризисен съвет да проследят как се използват средствата от бюджета.

„Отделно експерти трябва да разбият този монопол от приятелски кръг, който спъва развитието на БДЖ", препоръча той.

"Вчерашният инцидент в Кресненското дефиле е много неприятен случай в един труднодостъпен район. Пътниците все пак са имали късмет. За съжаление, проблемите в Национална компания "Железопътна инфраструктура" също не са малко. Липсват средства. Всички инвестиции по програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са насочени в направлението София-Пловдив-Бургас".

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията