IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК отмени като незаконен търга за доставка на 42 нови влака за БДЖ

Антимонополната комисия прецени жалбата на Siemens срещу обществената поръчка за основателна

17:40 | 13.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна обществената поръчка за доставка на 42 мотрисни влака за "БДЖ-Пътнически превози".

Антимонополната комисия преценява жалбата на "Сименс Мобилити" като основателна и отменя решението  на „БДЖ Пътнически превози“ за поръчката за купуване на нови влакове.

Германският жп гигант е една от трите водещи световни компании, които обжалваха процедурата на търга, другите са китайската CRRC и чешката "Шкода".

"Сименс Мобилити" оспорва възможността за промяна на периода на плащане по договора и сумата, неяснотите около възможността да се преразглежда  вече сключения договор, за наемане на халета за ремонт на от БДЖ, както и изискването за равен под на мотрисите и методиката за оценяване на офертите.

Поръчката предвижда доставка на 22 броя влакове с по 230 места с повишен комфорт, 8 броя с 230 места със стандартен комфорт и 12 броя с по 150 места със стандартен комфорт. Стойността е 675 млн. лв. без ДДС, а не както беше обявено предварително – 450 млн. лв.

Веднага след обявяването на процедурата срещу нея заваляха критики, а една от най-важните е за скоростта на влаковете, която според обявените документи ще е до 160 км/час.

В решението на антимонополния орган се посочва, че БДЖ са осъдени да платят на „Сименс Мобилити“ ГмбХ направените в производството пред КЗК разноски в общ размер на 5700 лева, в това число 4500 лева внесена държавна такса за образуване на производството пред КЗК и 1200 лева за заплатено адвокатско възнаграждение.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Investor.bg  припомня, че решението на КЗК идва в момент, когато в БДЖ тече вътрешен одит, назначен от министъра на транспорта Росен Желязков и след като той поиска оставките на цялото ръководство на компанията – на главния изпълнителен директор на дружеството Владимир Владимиров, на председателя на борда на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, и на финансовия директор Филип Алексиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още