Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

IT фирми ще изградят системата на е-здравеопазването у нас безвъзмездно

Целта е до началото на следващата година да имаме електронно здравеопазване, каза здравният министър

IT фирми ще изградят системата на е-здравеопазването у нас безвъзмездно

Снимка: Pixabay

Националната здравна информационна система с всички й модули ще бъде изградена безвъзмездно от български IT специалисти. Това обявиха на брифинг в Министерския съвет днес премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев.

Компаниите даряват хиляди човекочасове от времето на специалистите си. 15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български IT компании, за да помогнат за създаване и подобряване на ключови системи в здравеопазването. Става дума за дългоочакваните електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление, системи за проследяване и анализ на лекарствата, следене на лицата под карантина и различни регистри.

Здравният министър Кирил Ананиев каза, че целта е работата да бъде приключена до края на ноември, а в началото на следващата година да имаме електронно здравеопазване. 

Още по темата

За целта и „Информационно обслужване“ ще дари 1500 човекочаса от времето на своите експерти.

Председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев посочи, че целта е България да излезе от кризата с едни от най-добрите системи в ЕС, и да „ползваме за обществото свободния ресурс в компаниите“.

Пламен Цеков отбеляза, че и фирмите в сектора страдат от икономическата ситуация в глобален мащаб, но следват принципа „Помогни на държавата, ако искаш тя да помогне в един момент на теб“.

В срок от няколко месеца да изградим Националната здравна информационна система с всичките й модули. Това в момента е приоритет. Включва електронна рецепта и електронно здравно досие, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Той допълни, че особената ирония е, че здравното министерство има трудности с възлагането на точно тази поръчка поне една година. „Сега ще се случи по този начин – бързо“, каза Дончев.

Премиерът Бойко Борисов благодари и обясни: „Тези електронни услуги ще поставят под контрол целия сектор, от който казват, че изтичат много пари”.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
0
 
6
julian12 до: крас
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не знаех, че са 2 милиарда. Мале мале.... голямо крадене е паднало
1
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
НЯКОЙ ОКРАДЕ ЕДНИ ДВА МИЛИАРДА ЗА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, а сега някакви блатородници ще им свършат работата безплатно.

Имат ли нещо общо тези "БЛАГОРОДНИЦИ" с окрадените ДВА милиарда?!

МОЖЕ БИ НЕ , А МОЖЕ БИ ДА.
Казва ли ти някой , пък и смееш ли да попиташ!
4
 
0
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Божке, като знаем уменията на великите родни IT-та, историята с търговския регистър ще ни се стори дребно неудобство. После ще има да се молим на индийци и китайци да го преработват.
2
 
3
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тия ще съсипят единият от бизнесите на Тиквата. Той изсипа милиони с пари за е-правителство и нищо.
1
 
4
 
2
ivancholak до: OB4AR
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Глупости на търкалета. Сорс кода ще е отворен и всеки ще може да го следи и някой да не го спази веднага ще се открие. Прави се кода, отваря се дава се на държавата и от там нататък те да се грижат. Както видяхме как се грижат.... Да не би на линукс като е отворен кода да е по незащитен от този на виндоусите

Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19