IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИТН: Съставът на новия кабинет се очаква до края на седмицата

Първата среща на експертно ниво между „Има такъв народ” и „Демократична България” приключи

17:18 | 26.07.21 г.
<p>
	Миналата седмица в Народно събрание се проведоха консултации на &bdquo;Има такъв народ&ldquo; с &bdquo;Демократична България&ldquo;. На снимката: Христо Иванов и Тошко Йорданов, <em>БГНЕС</em></p>
<p>
	<br />
	&nbsp;</p>

Миналата седмица в Народно събрание се проведоха консултации на „Има такъв народ“ с „Демократична България“. На снимката: Христо Иванов и Тошко Йорданов, БГНЕС


 

България може да има ново правителство още в близките дни. Това стана ясно от думите на депутата от „Има такъв народ“ Радостин Василев.

След консултациите в президентството и в Народното събрание разговорите за бъдещото управление продължават на експертно ниво. Първата среща на експертно ниво на тема „Правосъдие” между „Има такъв народ” и „Демократична България” приключи. 

„Ние споделяме само политиките на партиите в Народното събрание, който реши – подкрепя, който реши – не подкрепя, така е най-справедливо. Ние не говорим за коалиции и някакъв порцион раздаване на постове и преговори на политически позиции“, подчерта Василев, цитиран от bTV.

По думите му кабинетът се очаква да е готов „до края на седмицата“, като дали ще има и връчен мандат вече „е в прерогативите на президента“, защото „това не е резултат от сглобяване на конструкция“.

„Имаме нюанси в някои позиции. Разговорите продължават, гледаме в една посока“, заяви пред журналисти Надежда Йорданова от "Демократична България".

Сред „нюансите“ са специализираното правосъдие, структурата на ВСС и прокурорската колегия, както и детайли около избора на главен прокурор.

Атанас Славов от ДБ подчерта, че главните обсъдени въпроси са обхващали закриването на специализираното правосъдие и промяната в механизма за вземане на решения в съдебния съвет. Според него предсрочно прекратяване на мандата на кадровиците може да създаде конституционен проблем и затова трябва решението да мине през основния закон. По думите на Йорданова през следващите дни ще има още срещи по различни експертни въпроси.

Радостин Василев е част от контактната група на "Има такъв народ", която започна среща с представители на "Демократична България" по политики в сектор "Правосъдие".

Той поясни, че по-късно днес на среща в офисите на ИТН ще дойдат и представители на "Изправи се! Ние идваме!". По думите му не е ясно кога ще се проведе среща с БСП по темата.

"В двете формации застъпването на приоритетите в този сектор е много голямо - Специализираните съд и прокуратура, ВСС, КПКОНПИ, Закон за съдебната власт", допълни Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още