Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Изоставането ни във ваксинацията спира руските туристи

До дни става ясно с колко ще се намалят цените на плажните принадлежности по морето тази година

Изоставането ни във ваксинацията спира руските туристи

Снимка: БГНЕС

Все още няма решение за полетите от Русия към България за летния сезон тази година и посещенията на руски туристи остава под въпрос. Това стана ясно от коментара по Нова телевизия на служебния министър на туризма Стела Балтова.

Преди месец Руси спря полетите за туристи към България, което означава втори летен сезон без тях по българското Черноморие. 

Балтова поясни, че решението се взема всеки петък според два показателя - брой на заразените на 100 хиляди души и брой на ваксинираните. Второто е показател, по който изоставаме, призна служебният министър на туризма.

Стела Балтова отклони въпрос дали ограничаването на руските туристи към България е политическо решение.

Туристическият бизнес в България очакват всички туристи – и български, и чуждестранни, заяви министърът. По думите й секторът е подготвен много добре за това. 

Още по темата

„Те са готови да отговорят на всички изисквания за спазване на  противоепидемичните мерки. Много е важно да се знае, че България е една сигурна и безопасна дестинация и така се рекламираме навсякъде, каза Балтова.

По думите й от съществена важност от икономическа гледна точка е почивката да е изгодна.

„Важно е за българските туристи плажните принадлежности да бъдат на приемливи цени”, подчерта министърът. Тя уточни, че се предоговорени цените на плажните принадлежности и утре ще има информация точно с колко ще се понижат тези цени.

„Има очаквания за нулева цена, което е прекрасно. Имаше концесионери, които тръгнаха в тази посока. Това ще е сериозно облекчение за хотелиерите и за туристите. Те вече са откликнали, защото срокът за предложения минава. Веднага ще преподпишем търговските условия.

Предвидени са 266 проверки на концесионери на плажове, които започват от утре. А след това цените на плажните принадлежности ще бъдат обявени на сайта на Министерството на туризма.

Според министър Балтова 2021 година е по-трудна година за туризма от 2020 година, колкото и да изглежда, че ще има по-добро лято.

По темата за ваксинирането на служителите в сектора срещу COVID-19 тя посочи, че за целия туристически сектор има осигурен достатъчен брой ваксини. Оттук насетне това трябва да се превърне във фирмена политика. Това е елемент за добре дошли в България”. Не се обмисля задължаване, тъй като ваксинирането е индивидуално решение, допълни тя.

България обмисля облекчения при влизане на туристи в страната. „От наша страна се обмислят безплатни антигенни тестове на ГКПП за определени държави, за определено време. Организацията е трудна. Това е допълнителна финансова натовареност на бюджета", каза още Стела Балтова. Тя обяви, че подкрепя пълното отпадане на тестовете за вход и изход за Балканските страни.

Отпадането на изискването за PCR тест за деца може да се обмисли за до 12 години, в момента той важи за деца до 5 години. Това би облекчило финансово туристите у нас и в него има логика, но не и за младежите над 12 години. В някои страни младежите над 12 години дори ще бъдат ваксинирани, посочи Стела Балтова.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 октомври