IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпитанията пред "Южен поток" след намесата на Брюксел

Проектите у нас се оценяват спрямо това кой ги предлага, а не от икономическата изгода, смятат експерти

15:22 | 18.12.13 г. 5
Изпитанията пред "Южен поток" след намесата на Брюксел

Русия ще се съобрази с европейските правила и „Южен поток“ ще бъде реализиран. Тази прогноза направи енергийният експерт Атанас Тасев по време на дискусия за изграждането на газопровода.

„Южен поток“ сега ще бъде обект на преговори между ЕК и Москва и ще бъде направен опит да бъдат изгладени различията в няколко области – по отношение на собствеността на тръбите, на достъпа на трети страни до мрежата и определянето на транзитните такси.

Едно от решенията, например, е Русия да отстъпи и в съвместните дружества във всяка една държава съотношението на собствеността на капитала да бъде 51% към 49% в полза на националната компания. В момента в повечето страни "Газпром" и съответният оператор държат по 50% от капитала на съвместната компания.

Това едва ли ще бъде прието от Русия, но могат да бъдат потърсени по-гъвкави форми, коментира от своя страна адвокат Светлана Кортенска.

По отношение на достъпа на други компании по тръбите чисто технически това е възможно да се случи и в точки по трасето, но икономическа изгода от това липсва. Трябва да бъдат изграждани скъпи компресорни съоръжения, които да нагнетяват газ, а количествата няма как да бъдат много големи – никъде по трасето няма находища на природен газ.

Битката е за достъпа на входната точка, а тя е на територията на Русия, категорични бяха експертите. Те обаче посочват, че няма как Русия да остави свободен капацитет, който да бъде предложен, ако се появи желаещ, защото това ще оскъпи проекта. Много по-реалистично е компании, които искат да използват тръбите, да се ангажират още сега и да се присъединят към консорциума при договаряне на банковото финансиране за изграждането.

Според Константин Стаменов, председател на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, заплахата за „Южен поток“ не е инвестицията, която трябва да се вложи за изграждането, а местният добив – шистов и конвенционален, в Европа. Тогава търсенето на руски газ ще намалее значително.

Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Лично познавам сърби, попаднали под бомбандировките и техни роднибни останали там.не ти го пожелавам!Отделно, знаеш ли, какви бяха бомбите и странното повсеместно заболяване на хората от рак, дали пък не е в резултат на прегръщането ни на НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Празноглавото русофилство сигурно пък е много печелившо за България?По-скоро то е нанесло няколко пъти повече щети отколкото празноглавото русофобство.Мави - с или без русофилство/русофобство България плаща и ще продължава да плаща по-скъпо за руски енергоносители отколкото Австрия, Германия, Гърция или Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
И понеже е така и Русия предложи преждевременното прекратяване на изгоден за България газов договор, Станишев и Гоце се съгласиха. А ние просто изгубихме ДВА МИЛИАРДА БЪЛГАРСКИ ДЕНОМИНИРАНИ ЛЕВА!!! Виновен естествено няма.Ама то 2 млр. какво са в името на дружбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
Празноглавата русофобия нанесе на България повече щети, отколкото бомбардировките на НАТО на Сърбия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още