IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпитанията пред "Южен поток" след намесата на Брюксел

Проектите у нас се оценяват спрямо това кой ги предлага, а не от икономическата изгода, смятат експерти

15:22 | 18.12.13 г. 5
Изпитанията пред "Южен поток" след намесата на Брюксел

Той направи паралел с шистовата революция в САЩ, където цената на природния газ е значително по-ниска, а страната дори се готви да започне да изнася суровина след 2017 година. Консумацията на природен газ в Европа расте, но не е реално тя да бъде покрита само от руска суровина, коментира още той.

За Стаменов обаче това не са краткосрочни заплахи и „Южен поток“ е добре дошъл за бизнеса у нас сега.

Политическото говорене

„Южен поток“ страда от политическото говорене, категоричен беше пък Владимир Каролев. Според него в момента има много митове, свързани с газопровода, които се лансират свободно в обществото. Газопроводът не е българо-руски проект, нито ЕК ни наказва по някакъв начин заради плановете ни за изграждане. От друга страна той няма да доведе до хиляди работни места и не е в състояние да осигури стабилност за икономиката на страната, заяви експертът.

„И с „Южен поток“ и без него, страната няма да пропадне“, обясни Каролев и допълни, че по време на строителството ще бъдат наети около хиляда души, а след това постоянните работни места ще бъдат 250.

Крайно време е да се случи един голям инфраструктурен проект, защото той ще привлече инвеститори и в други области, категоричен беше той.

За последните 20-25 години няма реализиран нито един голям проект, допълни и експертът Пламен Русев, бивш директор на „Бургас – Александруполис БГ“.Според него това се дължи от една страна на недалновидност на политиците и посочи за пример проекта „Син поток“, който през 1998 година беше определен като технически невъзможен. Турция обаче прие изграждането на този газопровод и той вече функционира.

Една от слабостите на България е, че разглежда проектите на база на това кой ги предлага, а не дали са изгодни за страната. Освен това големите проекти не могат да бъдат изпълнени в мандата само на едно правителство и така се получава и това засилване и утихване на работата по тях, което наблюдаваме.

Русев посочи още и корупцията като причина големи международни проекти да не се случват в страната. При тях възможните „такси“ са толкова незначителни, че не удовлетворяват политиците.

„Южен поток“ и България

„Южен поток“ е последният влак за България, коментираха още експертите. Според тях, след всички дебати и проекти досега, само този газопровод е останал жизнеспособен. Той не толкова диверсифицира, но прави по-сигурни доставките на природен газ.

Страната ни е с под средното за ЕС ниво на енергийна зависимост – 40%, спрямо 48% за Европа. „Това се дължи на ядрената енергетика, не важи за газа“, коментира Атанас Тасев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Лично познавам сърби, попаднали под бомбандировките и техни роднибни останали там.не ти го пожелавам!Отделно, знаеш ли, какви бяха бомбите и странното повсеместно заболяване на хората от рак, дали пък не е в резултат на прегръщането ни на НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Празноглавото русофилство сигурно пък е много печелившо за България?По-скоро то е нанесло няколко пъти повече щети отколкото празноглавото русофобство.Мави - с или без русофилство/русофобство България плаща и ще продължава да плаща по-скъпо за руски енергоносители отколкото Австрия, Германия, Гърция или Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 10 години
И понеже е така и Русия предложи преждевременното прекратяване на изгоден за България газов договор, Станишев и Гоце се съгласиха. А ние просто изгубихме ДВА МИЛИАРДА БЪЛГАРСКИ ДЕНОМИНИРАНИ ЛЕВА!!! Виновен естествено няма.Ама то 2 млр. какво са в името на дружбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
Празноглавата русофобия нанесе на България повече щети, отколкото бомбардировките на НАТО на Сърбия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още