IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще проведе преговорите с Русия за "Южен поток"

България постигна отстъпки от „Газпром“, но не е ясно дали и другите държави ще успеят да ги постигнат, смята Драгомир Стойнев

11:32 | 12.12.13 г. 2
ЕК ще проведе преговорите с Русия за "Южен поток"

Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща при преговорите с Русия по изграждането на „Южен поток“. Това е съобщил енергийният министър Драгомир Стойнев след работната закуска с комисаря Гюнтер Йотингер, предаде БТА.

На срещата са присъствали и енергийните министри от страните от ЕС, през чиято територия преминава газопроводът. Идеята за по-сериозна намеса на Брюксел е подкрепена от Словения, Австрия и Унгария, е обяснил още Стойнев.

Вчера пред журналисти в Народното събрание енергийният министър съобщи, че позицията на България на срещата ще бъде за повече обвързаност на ЕК с проекта. Тогава той съобщи, че сме успели да договорим с „Газпром“ трети страни да ползват инфраструктурата, но изрази съмнение, че друга държава би могла да направи това.

Неговата позиция обаче не съвпада напълно с изказванията на външния министър Кристиан Вигенин, според когото проектът не е в правомощията на Европейската комисия. 

„Южен поток“ е важен за икономическия растеж на България, който ще създаде хиляди работни места, коментира още енергийният министър в Брюксел. „Този проект ще се случи, въпросът е как. За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар“, заяви още той.

Министърът уточни, че сега предстои той и министрите на енергетиката от Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия, да изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва.

Припомняме, че Брюксел откри три аспекта в споразуменията на страните от ЕС и „Газпром“ по „Южен поток“, които противоречат на европейското законодателство. Едно от тях е дискриминационния достъп до тръбата, но другите два са свързани със собствеността на мрежата и транзитните такси.

„Газпром“ ще бъде едновременно и собственик на газопровода и доставчик по него, което е в разрез с текстовете на Третия либерализационен пакет. 

Коментарите от страна на руската компания на този етап обаче са категорично несъгласие, че газопроводът е в нарушение на правилата. Премиерът Дмитрий Медведев беше категоричен преди дни, че проектът трябва да отговаря и отговоря на международните правила, които са над правото на ЕС.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
king
преди 10 години
ЕК и Русия ще решат нещата вместо нас, според Илияна Йотова. Ето и мнението и по въпроса:http://***.focus-news.net/news/2013/12/13/1859745/evrodeputatat-iliyana-yotova-balgariya-ek-i-rusiya-shte-nameryat-presechna-tochka-na-vzaimni-interesi-po-otnoshenie-na-yuzhen-potok.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още