Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Изплатените компенсации по мярката 60/40 достигат 53 млн. лв.

Почти 240 хиляди работни места ще бъдат запазени чрез прилаганата схема за съхраняване на заетостта

Изплатените компенсации по мярката 60/40 достигат 53 млн. лв.

Снимка: Angelov Velko /Bloomberg News

Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8 516 компании по мярката 60/40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. Само при последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия, уточняват от ведомството. 

Изчисленията сочат, че почти 240 хиляди работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. 

Още по темата

В сряда Министерският съвет реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а плащанията - до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца.

Първоначално схемата „60/40" трябваше да продължи да действа до рая на извънредното положение. 

Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Финансовите средства, необходими за изплащане на компенсациите са от фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.

В момента се дискутира схемата в подкрепа на заетостта да продължи да действа и след 30 юни. Тя обаче ще претърпи промени и ще бъде с нов дизайн, обяви вече социалният министър.

Социалният министър обяви, че по мярката за запазване на работни места, станала известна като "60/40", вече ще могат и да бъдат наемани безработни. За целта ще бъдат заделени близо една трета от средствата по мярката, което е между 300 и 400 млн. лева.

Така схемата, която стартира като антикризисна мярка с цел да съхрани работните места в икономиката, ще продължи да действа и като инструмент да не бъдат съкращавани хора или да бъдат наемани нови.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Националният осигурителен институт (НОИ) е превел компенсации в размер на близо 53 млн."
До 1,5 милиарда лева (обещани) има още доста пари
....

Още от Икономика и политика
Затварят всички училища, детски градини, заведения и молове в страната