Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мярката 60/40 може да бъде удължена и след 30 юни при нови условия

Все още не е ясно дали ще се въведе карантинен отпуск за родители, твърди социалният министър Деница Сачева

Мярката 60/40 може да бъде удължена и след 30 юни при нови условия

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В момента се дискутира мярката 60/40 в подкрепа на заетостта да продължи да действа и след 30 юни. Тя обаче ще претърпи промени и е рано да се каже за кои сектори ще важи. Това каза по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите й предстоят промени за определени сектори, където приносът на работодателите може да бъде намален.

Мярката ще търпи промени и подобрения, но на този етап е рано да кажем за кои сектори и в какви съотношения посочи министърът.

Припомняме, че синдикати и работодатели се обединиха около идеята за усъвършенстване и разширяване на обхвата на мярката 60/40 по време на извънредното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера.

Сачева заяви, че мярката 60/40 ще бъде оценявана по броя на работните места, които ще бъдат запазени. В момента има 172 000 работни места, които ще бъдат запазени благодарение на тази мярка. За месеците на криза тя върши работа, полезна е и задържа нивата на безработица, коментира министърът на труда. 

Всеки ден нарастват с почти хиляда заявленията от работодатели, които ще се възползват от нея.

Не трябва да се бърза с изчисленията, защото средствата, които са изплатени по мярката 60/40 се изплащат поетапно. Кандидатстването е до 30 юни, а последните плащания ще бъдат на 30 юли. Досега са изплатени обезщетения, които са за първите две седмици на март.

Още по темата

До този момент има единични сигнали за злоупотреби, които се отнасят до това, че не са изплатени възнагражденията в пълния размер, отбеляза министърът.

Относно безработицата Сачева каза, че в момента намалява броят на хората, които са се регистрирали като безработни. Те са средно около 3 000 на ден, като свързаните с кризата с коронавируса са около 1 300 души дневно. 

Завърналите се от чужбина безработни са около 2 500 души, но част от тях са се върнали само за периода на кризата, посочи още Сачева. Рано е да се каже дали тези хора са потенциал за пазара на труда, но категорично не са пречка за бюджета за безработица.

Секторите, в които се търсят хора, са в здравеопазването, социалните услуги, в общините, производства на храни и напитки, транспорт, логистика, туризъм, селско стопанство.

Министърът коментира и т.нар. "карантинен отпуск" - предложение, свързано с това, че училищата и детските градини не работят. Все още не е ясно дали ще се въведе карантинен отпуск за родителите. 250 млн. лева би струвала подобна мярка, каза министърът.

Факт е, че родителите трябва да получат компенсация, да бъдат подкрепени в този момент, каза Сачева. За това са направени две предложения. Първото е еднократната помощ от 375 лв, а в парламента ще се гледа още 30 дни неплатен отпуск да се признават и за трудов и за осигурителен стаж.

Деница Сачева заяви, че продължават да се правят тестове масово в домовете за стари хора, в домовете за социални услуги. Трябва да бъдат направени 28 000 теста - 15 000 са настанените в домовете, 11 000 души са персонал.

"За момента има 89 души, които са заразени, 5 души които починаха. 30 човека са работещите в тези домове", каза Сачева.

За момента Видин е областта, в която има концентрация на заболели. В Ловеч, Монтана, Велико Търново няма заразени.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 юли