Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели ще могат да наемат безработни по мярката 60/40

За целта ще бъдат заделени близо една трета от парите по схемата - до 400 млн. лева

Работодатели ще могат да наемат безработни по мярката 60/40

Снимка: Getty

По мярката за запазване на работни места, станала известна като "60/40", вече ще могат и да бъдат наемани безработни. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БНР. За целта ще бъдат заделени близо една трета от средствата по мярката, което е между 300 и 400 млн. лева.

Схемата, която стартира като антикризисна мярка с цел да съхрани работните места в икономиката, ще продължи да действа и като инструмент да не бъдат съкращавани хора. 

Още по темата

Идеята е ресурсът да бъде насочен в посока на това да бъдат наемани безработни, така че  компаниите, които биха могли да възстановят служителите, които са освободили, да могат да го направят. В същото време ако има бизнеси, които междувременно се развиват, но имат нужда от субсидирана заетост, да могат да се ползват от мярката.

Министър Сачева обяви, че от 13 март, когато беше обявено извънредно положение, досега са регистрирани 130 хиляди безработни.

Вече беше обявено, че работодателите ще могат да кандидатстват по мярката 60/40 и след 30 юни. След това тя ще продължи да функционира, но ще бъде трансформирана и с нови функционалности. 

От началото на кризата с коронавируса регистрираните безработни са около 100 хиляди. Така общият брой на незаетите у нас вече е 300 776 души. Почти 29 хиляди пък са започнали нова работа от 13 март насам - предимно в здравеопазването, немедицинските дейности, социалните дейности, патронажа, транспорта, в производството на храни и напитки, логистиката, доставките. 

По ОП "Човешки ресурси" има 120 млн. лева, които са предвидени за субсидирана заетост. Средствата са за тези, които вече са останали без работа, за да бъдат върнати към съответните сектори. 

Припомняме, че синдикати и работодатели се обединиха около идеята за усъвършенстване и разширяване на обхвата на мярката 60/40. Утре ще се състои онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се очаква социалните партньори да обсъдят евентуални промени по схемата, както и предложения на КНСБ за секторни мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 юли