IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри създаването на Единен регистър на вещите лица

Новата информационна система ще съдържа данните, вписани в списъците на експертите, утвърдени за вещи лица

14:38 | 24.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С промени в Закона за съдебната власт ще бъде създаден „Единен регистър на вещите лица“. Това съобщиха от правителствената информационна служба след края на днешното заседание на кабинета. Новата информационна система ще съдържа данните, вписани в списъците на експертите, утвърдени за вещи лица.

И в момента съществува специализиран софтуер за мониторинг и контрол на вещите лица, припомнят от Министерски съвет. С него се систематизира и актуализира информацията за наличността, специалността и дейността на вещите лица, проведените експертизи и резултатите от тях. Този софтуер обаче се използва от съдилищата поотделно, без да има взаимна свързаност между тях и единна база данни. 

Създаването на автоматизирана информационна система „Единен регистър на вещите лица“ ще надгради съществуващия досега регистър и ще позволи да се избегне фрагментарността при избора на специалисти. Това ще позволи органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно експерти е подходяща специалност.

Системата ще разполага и с удобен интерфейс за избор на вещи лица на база на зададени критерии при необходимост от специфични експертизи и ниво на познание. За всяко вещо лице системата ще поддържа електронно досие с история на изготвяните експертизи, решението на органа (приема или не заключението на експерта, с включени мотиви, дали е възложена допълнителна или повторна експертиза и с какви мотиви, в срок ли са предоставени заключенията на експерта), както и броят откази за извършване на експертиза по конкретно дело и съответните основания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още