Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът затяга надзора върху банковия и небанковия сектор

Подготовката за прегледа на качеството на активите ще започне още от тази есен, става ясно от Плана на правителството за членство в ERM II

Кабинетът затяга надзора върху банковия и небанковия сектор

Снимка: Pixabay

Кабинетът одобри днес план за действие за присъединяване на България към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз до юли 2019 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Страната ни ще направи двете стъпки едновременно.

За да отговори на изискванията на Брюксел и ЕЦБ, България ще трябва да направи доста промени в националното законодателство, а Европейската комисия (ЕК) ще наблюдава „под лупа“ как се справяме със съдебната реформа, с борбата с корупцията, качеството на работата на институциите и финансовия сектор. 

В Плана за действие са включени мерки, които, предвид поетите с писмото от 29 юни ангажименти, следва да се изпълнят до края на месец юни 2019 година. България ще трябва да засили рамката на надзора в банковия сектор чрез тясно сътрудничество с ЕЦБ и предприемане на необходимата подготовка в съответствие със съществуващите процедури чрез извършване на редица промени в националното законодателство, като се предвижда към края на 2018 г. те да бъдат одобрени от Народното събрание, става ясно от съобщението на правителствената информационна служба.

До края на тази година България ще трябва да въведе така наречените макропруденциални инструменти в Закона за кредитните институции, чиято цел е да предотвратяват прекомерното натрупване на рискове в резултат на външни фактори или на слабости на пазара, да изглаждат финансовия цикъл, да засилват устойчивостта на финансовия сектор.

От ЕК и ЕЦБ настояват още за засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества), подобряване на рамката за несъстоятелността след извършване на преглед на законодателството и изготвяне на съответните законови изменения, както и засилване на рамката за борба с изпирането на пари. Всичко това ще бъде отразено в българското законодателство до края на тази година, а подготовката за прегледа на качеството на активите (стрес тестове) ще започне още от тази есен. Оценката пък трябва да бъде готова до края на юли.

Промени в законодателството, свързани с правомощията на Европейската централна банка в периода на тясно сътрудничество, също трябва да са готови до края на тази година. Това ще бъде отразено с промени в Закона за кредитните институции, Закона за Българската народна банка и Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. 

Още по темата

България ще трябва да модернизира рамката за управление на държавните предприятия посредством преглед и оценка на законодателната, регулаторната и функционална рамка и отправяне на препоръки, свързани с преодоляването на несъответствията между българското законодателство и най-добрите международни практики, а впоследствие и изготвяне на законодателни текстове в съответствие с насоките на ОИСР. По-конкретно до края на септември тази година трябва да приключи събирането на информация за състоянието на сектора на базата на въпросници. През октомври пък ще има проучвателна мисия на ОИСР в България с цел разработване на предварителен доклад за рамката на държавните предприятия.

Народното събрание ще трябва да ратифицира Споразумението относно прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране. „Изпълнението на изброените мерки ще осигури спазването на предварително поетите ангажименти в области на политиката, които са от голямо значение за плавния преход към ERM II и към Банковия съюз до юли 2019 г., и като краен резултат да се въведе еврото след изпълнение на всички критерии за конвергенция в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз“, се казва още в съобщението от Министерски съвет.

От Плана, който е качен на сайта на Министерство на финансите, става ясно, че до края на октомври Комисията за финансов надзор (КФН) ще трябва да разработи подзаконова нормативна уредба по отношение на пенсионните фондове - създаване на задължение за документиране на процеса по определяне размера на рисковата премия на дългови ценни книжа, оценявани по метода на дисконтираните парични потоци; въвеждане на изисквания за професионален опит на независимия оценител на притежаваните от пенсионните фондове недвижими имоти, както и изисквания към методите, използвани за тяхната оценка. Промени ще има и по отношение на застрахователите - във връзка с отчетността на застрахователите по МСС за начина и реда за оценка на активите и пасивите на застрахователите и презастрахователите, като ще бъдат доразвити изискванията относно оценката на някои трудноопределими стойности на активи и въвеждане на изисквания за професионален опит на независимия оценител на притежаваните от застрахователите и презастрахователите недвижими имоти, както и към методите, използвани за тяхната оценка.

До края на годината ще трябва да се подобри надзорната дейност на Комисията за финансов надзор чрез въвеждане на изискванията за риск-базиран надзор.

Относно обсъжданата рамка по несъстоятелността до май 2019 г. трябва да бъде разработена пътна карта за изпълнение на препоръките относно рамката по несъстоятелност и за внедряване на модела за събиране и публикуване на данни. До юни пък трябва да приключат обучения на обучители, на синдици и доверени лица.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
0
 
11
Иван Митев до: neverland
преди 1 година
Аз представям истината. Не е възможно с траен успех да се отрече истината.
Сега най-интересното е тези, които не са съгласни с представяната от мен истина, с какво са съгласни?
Кратък коментар на Вашите реплики:
- Незлатните пари има положително и вредно влияние. Нима Вие считате, че незлатните пари имат само положително влияние?
Аз зачитам вредното влияние от липсата на пълна икономическа стойност на незлатните пари и съответно необходимостта от прилагането на защита срещу вредите от това вредно влияние от парите.
Според Вас следва ли да има такава защита? (Ако няма такава защита е видно от сегашното състояние на стопанството във всяка държава.)
- Спряма златните пари, Незлатните пари са по-полезни. Поради тази обществено осъзната причина сега всички държави ползват (по-полезните) незлатни пари. (Сега проблемът при това ползване е липсата на защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите.)
- Да не избързваме. Нека първо да се осъзнае необходимостта от защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите и след това не е трудно да се приложи такава защита.
Сега проблемът е, че държавното управление не осъзнава необходимостта от такава защита, а не това как такава защита да се осъществи.
- Сега допусканата вековна държавна грешка е във всички държави. Все още няма държава, която да прилага защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите.
Необходима е достатъчно време и такава защита ще се въведе във всяка държава. Тогава и децата ще се смеят как е било възможно светът над 300 години да прилага незлатните пари без наличието на незаменимата защита срещу щетите от липсата на пълна икономическа стойност на парите.
Ако нещо не е ясно, моля питайте конкретно.
5
 
2
 
10
преди 1 година
Човешката цивилизация е най-жалката тъпотия в цялото безкрайно съществуване, следващите години ще бъдете третирани като ограничен в съзнанието биологичен ***, който няма никакво значение за битието.
0
 
15
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
Още след КТБ трябваше да има европейска заповед за арест на Тиквата, Цацата и Прасето. И не само заради КТБ, а и много други углавни далавери и кражби за милиарди включително от еврофондовете, но явно от ЕС са същите недоносени изтърсаци като нашите политици, щом не само търпят, но дори подкрепят едно мутренско, крадливо, престъпно правителство.
4
 
4
 
8
преди 1 година
Абсолютно цялата ограничена в съзнанието сегашна егоистична, жалка, мизерна човешка цивилизация следва да бъде унищожена, заедно с цялата кретено-масонска зидария в света етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран фалшив терористичен атентат от 2001-ва, Европа до 2030-та ще е жабешко блато, САЩ може да ги няма на картата поради 2 причини, а цялата икономика няма да може въобще да функционира нормално заради планетарните изменения, някои си помислиха, че тази простотия, която се разиграва тук от няколко хиляди години, ще може да продължава вечно, тези някои ще са първите напуснали групово тази реалност.
2
 
4
 
7
khao до: neverland
преди 1 година
Няма профилна снимка
ПП Имам време, не ме жали, обясни по-обстойно :)
----
УСПЕХ ! ... (въздишка) залагам левче че няма да му пробиеш защитата ... мнозина не успяха ... :D

Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента