Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България е поела ангажименти за банковия сектор, за да се присъедини към ERM-2

Според източник на Ройтерс на срещата на Еврогрупата в четвъртък може да бъде определена конкретна дата за членство в "чакалнята" на еврозоната

България е поела ангажименти за банковия сектор, за да се присъедини към ERM-2

Снимка: Архив Ройтерс

България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представители на Европейския съюз (ЕС) два дни преди срещата на финансовите министри на еврозоната, която ще хвърли известна яснота върху напредъка на страната към приемането на еврото.

Агенцията припомня, че България изпълнява официалните критерии за присъединяване към еврозоната, тъй като левът е обвързан с еврото, инфлацията е ниска, а публичните финанси – стабилни. Страната обаче остава най-бедната в Европейския съюз, а широкоразпространената корупция и проблеми с някои банки хвърлят сянка върху перспективите за членство.

Страните членки и институциите на еврозоната поискаха от София да засили проверките на кредиторите си и да приеме тяхно външно наблюдение, преди да се присъедини към механизма на обменните курсове ERM-2 – т.нар. чакалня, която продължава около 2 години, преди да се пристъпи към реално членство.

Още по темата

След първоначалните несъгласия България е предложила някои ангажименти от своя страна в писмо до властите в еврозоната.

Конкретните обещания не биват разкрити, но според двама представители на ЕС, поискали да останат анонимни, писмото е положителен ход, а според единия – включва ангажименти по отношение на банковия сектор.

Получихме от българските власти писмо с предварителни ангажименти по отношение на твърдото им намерение за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз“, заяви говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену във вторник.

Еврогрупата включва финансовите министри на 19-те страни членки на еврозоната, които са и членове на проекта за банков съюз, целящ да укрепи финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са правно задължени да бъдат част от банковия съюз. Европейските власти обаче поискаха това от България, за да получат повече гаранции от страната и да се опитат да наложат модел за други бъдещи членки.

България е някакъв „вид опитно зайче“ в този процес, казва представител на ЕС.

Страните членки на банковия съюз прехвърлят на органите на ЕС правомощията да наблюдават най-големите им банки и да се справят с проблемни кредитори.

Българското писмо е било изпратено преди срещата на финансовите министри в четвъртък в Брюксел, на която заедно с Европейската централна банка и високопоставени финансови представители на България ще се обсъдят следващите стъпки за страната.

Представители на ЕС казват, че резултатът все още не се знае, но според един от тях на срещата може да бъде определена конкретна дата за присъединяване на България към ERM-2.

Оценката на ангажиментите на страната може да отнеме повече от година, казва представителят. Едва след това България ще може да се присъедини към чакалнята.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (33)

   1| 2| 3| 4    
4
 
3
 
33
Lucifer до: abdul
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
БГ граматиката не е новолатинска...направи от съществителното глагол и не учи чуждици в бг-граматика от новолатински гугъл...абе колаПирай си щом не те устрова да колаБираш...айде селям алеко абдуле...дано това ориенталското си го преведеш с гугаловицата...
2
 
3
 
32
abdul до: Lucifer
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
ти сериозно ли? пхаха. ок. хах.

https://kaksepishe.com/kolaps/
3
 
7
 
31
Lucifer до: abdul
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Когато някой колаБира не му казваш че е колаПирал нещо май бъркаш граматиката...а атомните оръжия са от 2-рата св. война но вече на никой не му стиска да ги използва щото си е чисто самоубийство, няма кой и как да оцелее или ако оцелее ще завижда на умрелите...
3
 
3
 
30
abdul до: Lucifer
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Има само един проблем. Вече масово има атомни бомби и роботизирани военни системи и разни други добри и не толкова технологии.

п.с. колаБс се пише с "п".
1
 
6
 
29
Lucifer до: abdul
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Историята е ясна. След 2-та световна война и колабса на райхсмарката последва стабилизация благодарение на златния стандарт, който по-късно Никсън ликвидира и отново се заредиха криза след криза. После забраниха фалита и стигнахме до картината която ти чудесно описа!

Още от Бюджет и финанси
Александър Манолев: Инвестициите през 2018 г. достигат 20 млрд. лева