IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ново ще има в предварително попълнените от НАП данъчни декларации?

Балансът между стимулиране и санкция е най-правилният модел, по който се администрират данъците, твърди Росен Бъчваров

10:54 | 02.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаква се следващата седмица Националната агенция за приходите (НАП) да пусне предварително попълнените данъчни декларации за доходите на физическите лица. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Тази практика дебютира миналата година и беше одобрена от преобладаващата част от данъкоплатците. В нея има предварително попълнени доходите от труд, хонорари, граждански договори, а тази година има две изцяло нови групи данни в декларацията. Става дума за данни за приходи от електронна търговия и данни за продажби на автомобили, след като са били притежавани по-малко от 12 месеца“, обясни Бъчваров. Той сподели, че от НАП очакват над 90% от кампанията да се състои в интернет. 

"Обсъждаме новото данъчно облекчение за компонента на труда при ремонт на жилището. Това е промяна, която законодателят съвсем ясно създаде с идеята да извади т.нар. "домашни майстори" от сивата икономика. Да се направи чрез стимул, а не чрез контрол и санкция, да се насърчи усилието на всяко българско домакинство, което през 2020 г. ще направи ремонт в дома си - да поиска и да получи документ за труда. По този начин може да си намали данъците с до 200 лв. другата година", допълни Бъчваров.

Говорителят на НАП е категоричен, че балансът между стимулиране и санкция е най-правилният модел, по който се администрират данъците, защото една преобладаваща част от хората, противно на очакванията, иска да спазва правилата.

"Това предполага правилата да са прости и лесни за спазване, да има взаимно доверие между институциите и гражданите. Без санкции няма как нито един държавен орган да съществува, но преди да стигне дотам, е логично и нормално той да вложи необходимото усилие за насърчаване и подкрепа, а едва след това към системните нарушители и организираните измамници да се подхожда с репресия", коментира Росен Бъчваров.

Той обясни още, че приходите от електронна търговия се облагат с данъци, но не и при продажбата на лични вещи.

"Без значение дали продавате 5, 10 или 20 неща. Това не ви превръща в търговец. НАП облага търговията не от тази година, а от повече от 20 години. Новото е, че тази година НАП предварително поставя данни за получени доходи от интернет търговия. Има ясно разграничителен критерий. Той е дали купувате стока с цел да я препродавате, но многото на брой лични вещи не водят до данъчни последици", добави още Бъчваров.

Вижте още във видеото на сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
Както съ злощастната Наредба 18 за касовите апарати, софтуери, която е в обем от стотици страници, сега са почнали да гледат и домашните майстори, да се навират за всичко. Оглеждат се о всяко приходно левче - Домашните майстори, дето си ги извикал за дребен ремонт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още