IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов се срещна с представители на Lockheed Martin в САЩ

Военният министър e предал лично писмо от премиера Борисов до Доналд Тръмп

15:37 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се е срещнал с представители на американската компания Lockheed Martin, от която България закупи бойни самолети и планира да купи още. Това е станало по време на първата от поредица срещи на Каракачанов при посещението му в САЩ, съобщават от военното министерство.

От Lockheed Martin са подчертали, че производството на българските изтребители F-16 върви съгласно подписаният договор. На срещата е била заявена готовност за продължаване на сътрудничеството.

България чака първите машини F-16 през 2023 година. Преди седмица пък стана ясно, че правителството на Бойко Борисов планира да закупи още 8 изтребителя F-16 Block 70. Това стана ясно по време на среща между премиера Бойко Борисов и представители на американската компания Lockheed Martin в София. 

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да бъдат изслушани в парламента, за да информират народните представители за намерението на правителството за придобиване на още 8 броя самолета F-16 Block 70.

От Министерството на отбраната информират още, че Красимир Каракачанов e предал лично писмо от премиера Бойко Борисов до президента на САЩ Доналд Тръмп. Не е ясно какво е съдържанието му.

Писмото е било връчено по време на срещата с Маркус Томни, който е директор по европейските стратегически въпроси и Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Тема на разговорите са били сътрудничеството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. В хода на разговорите е обсъдена темата за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и е подчертана ролята на България като генератор на сигурност и стабилност в региона.

Някои от страните на Западните Балкани трябва да извървят своя път, като покрият напълно критериите за членство в ЕС и изпълнят своите отговорности в рамките на двустранните си договори с други страни от региона, подчерта министър Каракачанов.

В рамките на посещението на българския министър на отбраната в САЩ предстоят срещи в Пентагона с министъра на отбраната Марк Еспер, както и в Сената и Държавния департамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още