IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП вика Борисов и Каракачанов в парламента заради покупката на новите F-16

Искаме да питаме министър-председателя новият заем от 5 млрд. лева за това ли е, обясни Корнелия Нинова

10:19 | 30.09.20 г. 12
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента, за да информират народните представители за намерението на правителството за придобиване на още 8 броя самолета F-16 Block 70, предаде БГНЕС.

„За какви параметри на сделката става дума? Кога се предвижда тя да се осъществи и на каква стойност?“, попита лидерът на левицата Корнелия Нинова, аргументирайки предложението. Тя подчерта, че освен изтребителите ни страната ни се кани да придобие още нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България. 

„Искаме да питаме министър-председателя тези нови 5 млрд. лева заем за това ли са?“, попита още Нинова, която напомни, че заради епидемията към страната ни се задава безпрецедентна икономическа и социална криза. „Цените растат, а доходите – не“, каза още тя и призова въпросът с новите придобивки за армията да бъде обсъден в парламента, „където му е мястото“. 

Правителството на Бойко Борисов планира да закупи още 8 изтребителя F-16 Block 70, стана ясно вчера по време на среща между премиера Бойко Борисов и представители на американската компания Lockheed Martin, от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

„Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с Lockheed Martin в дългосрочен план“, каза премиерът по време на срещата, допълвайки, че израз на това желание са подготвените и изпратените от Министерството на отбраната писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване в контекста на проектите за модернизация на Въоръжените сили на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Кой изтребител последно поколение има ресурс от 12 000 летателни часа на двигателя?Колко беше ресурса на двигателите на F-16 допреди модификацията Block 70?А колко е ресурса на двигателите на руските самолети - от 300 летателни часа на най-проблемните до максимум 1000 часа на най-добрите постижения на руските технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Всички които твърдят че F-16 Block 70 са стари самолети не са просто невежи. Те са руски *** и са много в час с нещата. Затова и повтарят едни и същи лъжи по опорките на троловете.Накратко - с оглед технологичните постижения на руснаците във военните разработки и финансовата криза в развития свят, САЩ направиха някои промени във военната си доктрина. Плод на тези промени са изцяло новите модификации F-15 X и F-16 Block 70. На базата на едни от най-успешните и доказали се модели се създават нови модификации с последно поколение авионика и нечувано досега ниски експлоатационни разходи и висок ресурс на планер, двигатели и авионика. Запазена е единствено аеродинамичната форма на планерите. Всичко друго е изцяло наново проектирано и създадено с цел - получаването на изключително модерен и съвременен самолет с най-ниските експлоатационни разходи в света.За мен тази тактика е нещо подобно на това, което навремето СССР успя да постигне със МИГ-21 БИС.F-15 X ще има възможност да лети с до 24 ракети накачени по него. Има ли някой друг изтребител днес, който да може да лети с окачени толкова на брой въоръжение по него?Да не говорим за радари, последно поколение авионика и изкуствен интелект... все неща, които не съществуваха доскоро.Така че мръснии, наглии, лъжливии ***... няма никакъв смисъл от лъжите, които приказвате за 60-70 годишни стари фърчила.F-16 Block 70 и F-15 X са модели по-нови и по-актуални във всяко едно отношение дори и от СУ-57 например.Виждам че се надявате българите да са толкова прости, колкото молдовците или гражданите на Якутия но няма да ви се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
100 грама кисело зеле на ден бори Корона вирус :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Какво спориш със зелето - едно кисело зеле освен газове да отделя - какво друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Югославски не се брои, ако вдяваш каквото ти казвам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Това си го измисли. Досега Ф16 не е свалил нито един МиГ 29 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
"разработката" дето в продължение на 60 години сваля ефективно най-новите рассийски разработки в полет ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
F35 e ... евентуално следващата ескадрила ще е такива , дотогава сигурно рассияните ще построят още един су57 , не е сигурно но няма да губим надежда ... :))) ... все пак са безаналогова суперсила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Може и Ф35 да е. Все пак Ф22 е засекретен и не се продава :)Важното е, че е не Ф16. Явно го е срам да се покаже, че е разработка от 60-те години на миналия век ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още