IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Ананиев: Хората под карантина трябва незабавно да уведомят работодателя си

За 14-дневната карантина не може да се ползва болничен, а се излиза в отпуск, поясни министърът на здравеопазването

21:00 | 25.02.20 г. 13
<p>
	<span style="color:#000000;"><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></span></p>

Снимка: БГНЕС

Хората, пребивавали в район със зараза от коронавирус, които се прибират в България и нямат симптоми, трябва да уведомят незабавно своят работодател, след което да останат по домовете си под карантина 14 дни. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. За този срок не може да се ползва болничен лист, трябва да се излезе в отпуск, подчерта той, цитиран от БНР. 

"Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, на което да му се даде болничен лист. Два са възможните варианти - платен или неплатен отпуск през тези 14 дни", заяви Ананиев.

Докато трае карантината от 14 дни, работникът ще бъде под наблюдение на личния си лекар. Всички джипита са получили инструкции, допълни министърът.

"Трябва да има ясен координационен механизъм на всички институции, тъй като не става въпрос само за медицински проблем", коментира от своя страна социалният министър Деница Сачева относно "доброволната" карантина от 14 дни заради коронавируса, заради която работникът към момента трябва да ползва платен или неплатен отпуск.

"По-скоро ще поставя този въпрос да бъде обсъден и да има координационен механизъм от гледна точка на всички тези въпроси, които вие зададохте, защото за момента действително ние обръщаме особено внимание повече на медицинската част, а управленско-организационните аспекти все още са неясни и аз ще поставя този въпрос. Би трябвало да има първо координация на национално, на регионално ниво. Това също ще отговори на въпроса за телефона защо телефонът (горещият телефон за въпроси, свързани с коронавируса - бел.ред.) не отговаря, защото няма как един телефон да отговори на абсолютно всички нужди и не на последно място смятам, че ще трябва да бъдат включени по-активно и личните лекари в преценката кога човек трябва да остане вкъщи", заяви Сачева.

Тя предупреди, че масови отпуски заради паника също крият рискове.

"Защото нали разбирате, че ако всички масово в паника в момента излязат в отпуск, това също би имало много сериозни икономически отражения, така, че би трябвало да действаме много внимателно в това отношение", подчерта Сачева.

По-рано от КНСБ разпространиха позиция във връзка с препоръките за 14-дневна доброволна карантина на всички, които са пътували до райони, в които има случаи на коронавирус. В нормативната уредба няма понятие "доброволна" карантина, а изолацията става само с болничен лист и съответното обезщетение, уточниха от синдиката и призоваха компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Управляващите разчитат на отговорност и солидарност, но явно такива неща у нас не съществуват. Трябвяше да действат по сталински - границите се затварят, а всички българи които се прибират от чужбина - от летището право в изолатора за две седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Така е отпускът се прекъсва при болест - няма да си хабиш дните я, да не сме депутати в НС всички с голямо количество платени дни.Ако е разправия да си вземеш болничен - смени си личния лекар с някой по отзивчив и гъвкав.Относно изказването на Ананиев да си ползваме платения и неплатения отпуск за карантината - Човече! Я си размърдайте дебелите заддници и кухиите глави на пл. Света Неделя 5 и измислете механизъм за действие при създалата се ситуация. И хляба и ножа са във вас, а словосъчетанието "не може" няма как да е определящо. Като си министър всичко може, при добро желание и наличие на сиво вещество! Ако главата е празна -> вратата е отворена, хващай пътя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
иначе по темата ... ясно ми е че искат да ни прецакат, щото НОИ е продънена каца! Но това предложение клони към дебилизъм! Карантината си е баш болнични, отпуската е зада си почине човек ... даже в закона мисля че беше записано ако се раболееш по време на отпуска, тя се спира и излизаш в боничен!Имам чувство че правят всичко възможно хората на умират, но не и да са здрави.... въпреки че се подиграх с мрън-мрън и аз често ходя в офиса докато съм хремав ... просто защото да си взема болничен е разправия ! ... чакане с часове сред други по болни и тнт недомислици от тия некадърници което е ужасно докато си болен... Абе цялата процедура е измислена така че само здрави хора да си взимат болнични!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
айде нема нужда, шефа ти не чете тук! .... знаем че си много работен, нема нужда да се хвалиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
pravatopola
преди 4 години
Разбрахме ...че тия т.нар.управляващи за НИЩО НЕ СТАВАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
pravatopola
преди 4 години
Тоя не за министър, за селски пъдар не става.Те всички ,там горе, се мислят за богопомазани и че тях нищо не ги лови.Господин Ананиев и един месец може да си седи вкъщи ,без да се усети отсъствието му.Но работниците в производството кой ще ги пусне?И могат ли да се лишат от половината си месечна заплата?За пореден път изказванията на здравния министър са неадекватни .Те там горе изобщо нехаят за положението на народа.Но...идват избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Ей такива като ги видя на работа и ми иде да ги застрелям да не се мъчат!Болен ще ми идва...у вас няма ли кво да правиш? Света няма да свърши ако не дойдеш 3 дни на работаа, а си останеш вкъщи да не ръсиш сополи и бацили по другите. През време на грипната епидемия се принудих да си взема отпуск, нищо че не бях болна, защото вкъщи сме с новородено, а тея сериозно болните идваха на работа без маски дори, кашляне без да се слага ръката на устата, никакво миене на ръце.... все едно са крепостни селяни от средновековието, без грам култура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
В нашата фирма всяка година, ако има много кашлящи, ги пращат хоум офис. Аз лично имам навика винаги да съм на работа, идвал съм и с температура, за мен, да не дойда на работа, трябва да съм вероятно в кома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Четох разни коментари в други сайтове и повечето мнения са от типа: "Ква карантина бе, няма начин да седя 14 дни вкъщи без да ми плащат!" Тъй че очаквам хората, които се връщат от рискови държави още следващия ден да тръгнат на работа, за да изпонатръшкат колегите си в офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 4 години
А ако съм си изхарчил отпуската примерно имам ли право да нарушавам карантината и да обикалям из офиса заразявайки други хора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още