Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите - през 2022 г. минималната да е 764 лв.

Синдикатът потвърди искането си за необлагаем минимум колкото минималната заплата и 15% ДДС

КНСБ настоява за ускорен ръст на заплатите - през 2022 г. минималната да е 764 лв.

Снимка: Bloomberg

Ден преди началото на предизборната кампания КНСБ напомни на политическите партии, че постигането на достойни доходи преминава през ускорен ръст на заплатите (средногодишно с 12,5 на сто), като с предимство нараства минималната работна заплата (средногодишно със 17,5 на сто). Така през 2022 г. минималната според синдикалната организация трябва да стане 764 лв., а средната - 1729 лв.

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост.

Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция днес, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци.

Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г., представен и обсъден с политическите партии преди парламентарните избори през април, посочва се на сайта на синдиката.

Още по темата

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, посочи Димитров. В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. Подобно съотношение няма в никоя страна от ЕС, заяви той. И допълни, че към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. Около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица, около 3 млрд. е ДДС и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

„Мантрата, че ниският корпоративен данък ще привлече потоци от инвестиции, въобще не се потвърждава“, каза Димитров и напомни, че вече има постигнато съгласие от страните в Г-7 за въвеждане на ставка на корпоративния данък от минимум 15%. Тя неминуемо ще достигне и до страната ни.

КНСБ предложи ръст на корпоративният данък в България още през 2020 г., отчитайки именно световните и европейски дебати в данъчното облагане. Средната ставка на корпоративно облагане в ЕС е 21%, а средната ставка на корпоративно облагане в целия свят е 23%. В България тя е 10%, като единствената страна от ЕС в която е по-ниска, е Унгария (9%).

Конфедерацията настоява реформите в данъчната система трябва да бъдат насочени към постигане на по-справедливо преразпределение на публичните средства, намаляване на социално-икономическите неравенства и стимулиране на вътрешното потребление, което години наред е основният двигател на икономическия растеж. За целта КНСБ предлага следните промени в данъчната система на  България:

Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;

Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица;

Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%;

Димитров акцентира и върху настояването на КНСБ за ускорен ръст на заплатите –средногодишно с 12,5%, като на преден план изведоха нарастването на минималната работна заплата с 17,5% за година.

Ако предложенията на конфедерецията за ръст се реализират, към 2025 г. ще бъде постигнато съотношение от 50% на минималната към средната работна заплата, поне половината от наетите работници и служители ще получават “заплата за издръжка” към 2022 г., а минималната работна заплата ще достигне “заплатата за издръжка” към 2025 г.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз пък настоявам минималната заплата да е 0лв. , а средната заплата да е колкото пазара реши.
0
 
7
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз имам един друг въпрос - докога държавните служители няма да си плащат осигуровките? Тук говорим за стотиците хиляди души, които са привилегировани. Докога?
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Аман от манупулации. Срока за плащане на корпоративния данък е увеличен до 30,06 и е нормално данъците към 30,04 по това перо да са по ниски .....повечето субекти ще си платят в последния момент....

Още от Икономика и политика
Георги Панайотов: "Терем" са на загуба от 2018 г.