Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Към момента няма опасни язовири

Нещата се спокойни на територията на цялата страна, твърди Кирил Войнов

Към момента няма опасни язовири

Снимка: БТА

В момента няма язовири в критично състояние въпреки силните валежи от дъжд и снеготопенето. Това коментира в ефира на bTV Кирил Войнов, заместник-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

„Нещата се спокойни на територията на цялата страна, в края на януари и началото на февруари в Южна и Източна България падаха много интензивни валежи, но след този период ние работихме, за да гарантираме спокойствието на гражданите“, обясни още той. По думите му нивото на водата в язовирите се контролира адекватно и се създават резерви от обеми.

Според Войнов в каскада „Арда”, язовир „Кърджали”, „Тополовград” и „Студен кладенец”, има запълване на обема малко под 75%. Това означава, че има свободен обем, който може да гарантира безопасност при по-интензивни валежи, обясни Войнов.

Той посочи още, че се поддържа непрекъсната връзка със собствениците на язовири, както и с областните управители, предвид очакваното през април снеготопене.

Предстои приемането на Наредба за техническа експлоатация на язовирите, с която ще бъдат създадени Комисии в областните управи за категоризация на язовирите, отбеляза още Кирил Войнов.

Припомняме, че в края на миналата година стана ясно, че над 400 язовира в страната имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 - от текущ. През декември 2018 г. държавата отпусна допълнителни 500 млн. лв. за спешен ремонт на изкуствените водоеми. Само в община Кърджали има 200 водоема, за които няма никаква информация.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП