IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК обвини още 11 фирми в картел при санирането

Строителните фирми се договаряли за обекти в Община Гоце Делчев

16:58 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Нови 11 строителни фирми са обвинени в картел при санирането на сгради в Община Гоце Делчев, съобщи Комисията за защита на конкуренцията, след като преди Коледа откри договаряне между 13 фирми по сигнал на кмета на Търговище.

Антимонополистите отново се позовават на иззети копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за договорки между участници и в процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Очакват се проверки в офисите на фирми и в Пловдивско.

В съобщението на антимонополната комисия се посочва, че 15 фирми участват в картел, който има за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

Като нарушители са изброени "ВМЛ – консулт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Протико Ил", "Консултантска Инженерна група", "Кимтекс – ЛС", "Експрес Консулт", "Соларват", "БОАЛ", "Пешев", "Джи Ер Ен Пауър България", "Пловдивинвест", "Стройконтрол", "Си Енд Би Енерджиконсулт" и "Енерджи Про Дм".

За първата подобна проверка на антимонополната комисия се разбра преди седмица. Тя започна по сигнал на кмета на Търговище. Установено бе, че строителни фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти, равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата".

В предишния "черен списък" отново фигурираха фирмите "ВМЛ – консулт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг"​ и "Протико Ил".

Той бе допълнен от "Мултиплекс инженеринг", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Тобо инвест“, "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип".

От КЗК напомнят, че в срок от 30 дни фирмите имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още