IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще проверява методиката за изработването на областните здравни карти

Производството е образувано по искане на сдружението на общинските болници

21:40 | 26.02.16 г.
КЗК ще проверява методиката за изработването на областните здравни карти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще се произнесе по методиката за изработването на областните здравни карти, показва справка в регистъра на антимонополното ведомство.

Производството е образувано по искане на сдружението на общинските болници в България.

Все още обаче регулаторът не е публикувал текста на жалбата на сдружението, за да се видят мотивите.

Общинските болници се опасяват, че Националната здравна карта, която е изготвена на базата на областните здравни карти, фаворизира големите лечебни заведения заради заложените критерии за специалисти и отделения.

Основното притеснение на малките болници е, че ще останат без финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), въпреки уверенията на здравния министър д-р Петър Москов, че общинските болници и болниците в труднодостъпни населени места не са застрашени и ще се финансират по друга процедура.

Припомняме, че според новите законови разпоредби националният фонд ще купува дейности от изпълнителите на медицинска помощ. Районните здравни каси трябва да преценят от кои болници какви дейности и услуги ще купуват, т.е. на кои болници за какво ще се плаща, по определени критерии, регламентирани в наредба.

В някои области вече започна процес по преструктуриране на малки болници заради опасенията, че някои от тях ще бъдат закрити. На финалната права е процесът в област Шумен, където се обединяват болниците в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар.

Преди дни Центърът за защита на правата в здравеопазването предупреди, че методиката за изработване на Националната здравна карта е незаконна, тъй като е утвърдена от Министерството на здравеопазването в нарушение на Закона за нормативните актове.

Според организацията методиката е трябвало да влезе в сила след публикуване в Държавен вестник. Тя обаче не е обнародвана, заради което не отговаря на законовите изисквания.

Центърът подчертава, че ако ведомството държи на Националната здравна карта, трябва да започне процедурата отначало – да изготви мотиви за методиката, да я подложи на обществено обсъждане и да я обнародва в Държавен вестник, преди да я утвърди официално и да свика областните комисии, които изготвят областните здравни карти.

Центърът, както и сдруженията на частните и общинските болници, обжалват здравната карта и пред Върховния административен съд.

Още новини за здравеопазването четете в Puls.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още