IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Финансирането на болниците няма да се намалява

Здравната карта няма да съкращава болнични легла, а ще изчиства системата от кухите структури, твърди здравният министър

15:59 | 15.02.16 г.
Москов: Финансирането на болниците няма да се намалява

Няма да се намалява финансирането на болници с прилагането на новата Национална здравна карта. Няма да има и закриване на лечебни заведения, част от тях ще получат дори възможност за разширяване на дейността си по договор със Здравната каса.

„Няма рязане, няма съкращения. От картата не произтича намаляване на финансирането на болниците“, каза в Пловдив министърът на здравеопазването Петър Москов след среща с директори и представители на общински, държавни и частни болници от региона, съобщи БНР.

В методиката ясно е записано, че касата ще сключи договори и ще изиска от болницата минимум такова количество активни болнични легла във всяка специалност, които да гарантират приема на пациенти от миналата година, т.е доказаното количество пациенти, които са се обръщали към тях, поясни министърът. 

В същото време в здравната карта са залегнали повече легла във всички специалности от тези, които реално се използват. За подписване на договори за тях ще се водят допълнителни преговори.

По думите на министъра картата гарантира на всяка болница възможността да продължи да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност, както и че ще получи пълното финансиране за това.

Директорите на здравни заведения коментираха след срещата, че донякъде са успокоени, ако реформата, по думите им, обаче бъде направена по представения от министъра начин.

Сериозни опасения от закриване на общински лечебни заведения вече изразиха от Асоциацията на общинските болници. Според Неделчо Тотев, председател на Асоциацията, в крайна сметка здравната карта ще доведе до дефицит на легла. По думите му с дейностите, които се оставят на определени болници, те ще бъдат принудени да се самозакрият.

"С новата Национална здравна карта няма да има съкращаване на болнични легла, а изчистване на системата от кухите структури", коментира пред директорите Москов, цитиран от БТА.

Запитан как ще коментира вота на недоверие, чиято тема е здравеопазването, Петър Москов заяви, че е готов в сряда да отговаря на всички зададени му смислени въпроси. Единствените притеснения за Москов идват от "политическото говорене, желанието за политическото позициониране заради президентските избори или да се види кой най-активно говори, коя е най-голямата опозиция".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още