IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново сливане на болници на хоризонта - в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав

Процедурата трябва да бъде осъществена до края на март, за да може болницата в Шумен да сключи договор с НЗОК

18:34 | 29.01.16 г. 1
Ново сливане на болници на хоризонта - в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав

Министерството на здравеопазването предлага болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав да бъдат обединени в общо дружество. То ще бъде под шапката на шуменската многопрофилна болница, съобщава БНР.

Идеята за сливането стана известна още при приемането на областната здравна карта в края на миналата година, отбелязва държавното радио.

Вносителят на предложението за обединението на общинските лечебни заведения в областната многопрофилна болница е изпълнителният й директор д-р Атанас Атанасов.

“От гледна точка на достъпа на населението и запазване на този достъп там, където той е съществувал в продължение на много години, това е единствената възможност, единствената алтернатива”, коментира той.

За да се осъществи сливането на трите лечебни заведения, общинските съвети на Нови пазар и на Велики Преслав трябва да дадат съгласието си и юридическите процедури да бъдат извършени до края на март, за да може МБАЛ Шумен да сключи договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по новите условия.

Първото сливане на болници беше осъществено през миналата година с цел намаляване на административния апарат. В едно гражданско сдружение бяха обединени девет от големите болници в София - Александровска болница, Майчин дом, Инфекциозна болница, Белодробна болница, болница „Св. Иван Рилски“, болницата по ендокринология, специализираната болница по детски болести и кардиологичната болница „Св. Екатерина“.

През следващата седмица се очаква официално да бъде представен окончателният вариант на Националната здравна карта. Тъй като тя ще е задължителна при определянето на това с кои лечебни заведения ще работи Здравната каса, вероятно и в други области ще се наложи сливане на болници, още повече, че и критериите, заложени в специалната наредба за подбор на болниците, които ще работят с касата, фаворизират по-големите болници с по-високо ниво на компетентност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Е гати майтапа, страшна рИформа завихрят. А утре да обединят всички болници в Бг., така или иначе Москов е принципал - що да има отделна администрация в София, Шумен и Горно Нанадолнище! Грандоманщина и идиотизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още