IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са критериите, по които НЗОК ще сключва договор с болниците

Лечебните заведения, които обслужват повече пациенти, поемат по-сложни случаи и имат повече отделения и специалности, ще се ползват с преимущество

16:25 | 22.01.16 г.
Готови са критериите, по които НЗОК ще сключва договор с болниците

Министерството на здравеопазването е готово с критериите, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще определя с кои болници ще сключва договори.

Проектът на наредбата е публикувана за обществено обсъждане на сайта на ведомството.

Припомняме, че през миналата година бяха приети промени в Закона за лечебните заведения, според които Здравната каса няма да може да сключва договори с всички болници. Лечебните заведения, които ще работят с националния фонд, ще се определят на базата на Националната здравна карта, която се очаква да бъде приета скоро, и по определени критерии за оценка на дейността, заложени в наредба. Подборът на болниците ще се прави от районните здравни каси.

Същите текстове обаче в момента се разглеждат от Конституционния съд по жалба на депутати от ДПС, БСП Лява България и Българския демократичен център.

От разписаните критерии става ясно, че преимущество ще се дава на по-големите лечебни заведения със спешно и интензивно отделение, непрекъсната дейност, с по-голям брой отделения и клиники, които осъществяват по-сложни манипулации и лекуват повече пациенти. Договор с НЗОК ще си осигурят и болниците с по-високо ниво на компетентност, които осигуряват комплексно лечение, имат положителна акредитация и обучават специализанти.

Удовлетвореността на пациентите също ще се ползва за оценка на болниците и взимането на решение кои от тях ще работят с касата.

Оценката на болниците за активно лечение ще се осъществява на два етапа – първо по общи критерии, а после по конкретните медицински дейности. Предвижда се отнемане на точки, ако болницата пренасочва пациенти към други лечебни заведения – т.е. не може да осъществява сложни манипулации, и в случаите, в които е намалено нивото й на компетентност.

Болниците в райони със затруднен достъп на населението до лечение ще се оценяват по друга процедура. Ще се взимат предвид делът на обслужваните от болницата населени места, отдалечени над 60 км, делът на обслужваното население на повече от 60 км, на населението над трудоспособна възраст и до 18 години, на безработното население. За болниците за продължително лечение и рехабилитация също е предвидена отделна процедура за оценка.

За избора на лечебни заведения, които ще се финансират от националния фонд, районните здравни каси ще назначават комисии, които ще правят проверки. В комисиите ще участват представители на РЗОК и на районните здравни инспекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още