IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болници няма да се приватизират, реши парламентът

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения

16:28 | 09.09.15 г.
Болници няма да се приватизират, реши парламентът

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. Очаквано отпаднаха текстовете от закона, с които се регламентира приватизацията на лечебни заведения. Предложението на здравния министър Петър Москов за приватизация на болниците не бяха гласувани от депутатите, предава Dnes.bg.

Срещу искането на Москов се обявиха и управляващи, и опозиция.

Целта на идеята за приватизация на лечебните заведения беше да се привлече частен капитал, който да бъде инвестиран в дейността, поддръжката и развитието на съществуващите в момента болници, част от Националната здравна карта.

Депутатите се обединиха около мнението, че преди да се пристъпи към приватизация е необходимо да се направи обществен дебат въз основата на анализ.

От ДПС посочиха, че не са срещу приватизацията, но тя не трябва да се прави по предложения от министъра на здравеопазването начин. При дебатите по текста депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев припомни, че обществената реакция срещу това намерение е била остра и се е наложило „премиерът да потуши цялото това напрежение”. Той нарече тежък политически гаф това, че предложението на здравния министър не е било одобрено от министъра на финансите.

Депутатът от БСП Георги Гьоков коментира, че с приватизацията се цели облагодетелстването на определени хора. По думите му болниците разполагат с много апетитни имоти и тежкото им финансово състояние се поддържа нарочно, за да бъдат приватизирани.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт посочи, че има много "порутени клиники", които би било добре да се приватизират. Той обаче също посочи, че това трябва да стане след анализ.

Депутатите одобриха и създаването на Националната здравна карта с окончателното гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ). По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

"Днешното гласуване беше ясна демонстрация, че управляващото мнозинство съществува, защото то гласува точно така, както за правителство преди 8 месеца", коментира пред журналисти в парламента здравният министър Петър Москов след като Законът за лечебните заведения беше приет на второ четене, предаде Агенция „Фокус”.

Москов обобщи и ключовите законови промени. Той изтъкна, че редакцията на предложението за комплексно лечение потвърждава философията, че касата трябва да изисква за определени заболявания в основния пакет, за които е необходима комплексна терапия, гаранция от болниците и техните обединения, че разполагат със съответната кадрова, инфраструктурна и апаратурна обезпеченост.

Той уточни, че е въведен ясен механизъм, по който МЗ да спре роенето на най-различни болнични структури, без това да повлиява в положителен план на всеки български гражданин.

„Третата група текстове са тези, които на законово ниво дават възможност на болниците да търсят обединение, връзки помежду си и взаимно да могат да повлияват на лечението на пациентите и да пестят от обема, неприсъщи медицински разходи”, каза още Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още