IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Националната здравна карта е неправилен подход

Цели се централизиране на финансов ресурс и постигането на фискални, а не на здравни цели, заяви той

10:25 | 01.02.16 г. 2
Хасан Адемов: Националната здравна карта е неправилен подход

Създаването на Национална здравна карта е неправилен подход, с който се цели централизирането на финансов ресурс и постигането на фискални, а не на здравни цели. Това заяви пред БНР д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната комисия по труд и социална политика.

Адемов отбеляза, че се предлага в национален мащаб броят на болничните легла да се увеличава, но се променя тяхната структура, а за София се планира намаляване на броя на общопрактикуващите лекари. Така според д-р Адемов достъпът на гражданите до здравна помощ ще бъде драстично нарушен.

Националната комисия е одобрила по принцип проекта за Национална здравна карта, стана ясно преди дни. В същото време Петър Москов заяви, че няма да бъдат закривани легла. По думите му в болничната помощ при 38 хил. легла за активно лечение, които в момента съществуват, 3555 трябва да бъдат преструктурирани за продължително лечение и рехабилитация. 

Относно дискусията за промяна в режима на издаване на решенията за неработоспособност и работата на ТЕЛК Адемов каза, че най-важното е да се види мястото на човека с увреждания. На този етап има само една рамка, но реформата е категорично наложителна, смята той.

Според Адемов разделянето на две комисии не дава решение на проблема за социалното включване на хората с увреждания. Вместо процент загубена работоспособност трябва да се търсят критерии за оценка за остатъчната работоспособност, което не дава това решение.

Ще има закриване на болници с новата Национална здравна карта, но проблемът е не колко болници, а колко хора ще останат без достъпна медицинска помощ, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Асоциацията на общинските болници.

По негово мнение не е трябвало здравната карта да се изготвя „на юруш“  и в крайна сметка здравната карта ще доведе до дефицит на легла. Д-р Тотев отбеляза още, че е трябвало икономически анализ да предшества изготвянето на здравната карта и че тя ще изиграе ролята на „реквием или предизвестена смърт“ за общинските болници. „Не виждаме здравната карта за какво ще допринесе. От функционални проблемите ще станат структурни“, посочи той.

Д-р Тотев е скептичен и за възможните икономии, до които се очаква да доведе новата здравна карта. „Ще спестиш пари, ако откажеш услуга на съответния човек, да го кажем ясно и просто… С качването на второ ниво на определени заболявания се изкарват играчи, които са на първо ниво. Пренасяйки ги на второ ниво, тези структури няма как да отговорят на изискванията“, коментира той.

Според д-р Неделчо Тотев с дейностите, които се оставят на определени болници, те ще бъдат принудени да се самозакрият. С планираното сливане на болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще се стигне до това лекари от по-малките болници да отидат в Шуменската болница, прогнозира още той.

Според д-р Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи, няма да има съкращения на легла и медицински специалисти. Националната здравна карта е инструмент, който ще определи потребностите на българското население от медицински и здравни грижи. По думите й идеята е рязко да бъде увеличен броят на тези професионалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Ще спестиш пари, ако откажеш услуга на съответния човек, да го кажем ясно и просто "Много ясно че като имаш 8 пациента ще поддържаш 10 легла , не 20.4000 излишни легла са около 40 болници х 100 легла . Защо някой трябва да ги държи и поддържа . Нека болниците да си държат повече , или колкото искат , но да бъдат така любезни да освободят данъкоплатеца .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanrog
преди 8 години
От много време си задавам един въпрос и не мога да му наверя отговора - защо няма фелдшери по селата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още