Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лекарският съюз: Изостанахме с решението за направления за PCR тестове

От БЛС са защитили исканията си да няма лимити за тестове при личните лекари

Лекарският съюз: Изостанахме с решението за направления за PCR тестове

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

Българският лекарски съюз (БЛС) не е доволен от начина на водене на преговорите по подписването на анекса към Рамковия договор, което ще позволи бързо установяване на пациенти с коронавирус. Все още няма бърза възможност българите да се диагностицират за заразата, а желанието на общопрактикуващите лекари е да бъдат откривани бързо заразените. Всичко става бавно и трудно, коментираха на пресконференция от съсловната организация.

„Постигнаха се неща, но по много труден начин, всичко трябваше да стане по-бързо. Основна противоепидемична мярка е бързата идентификация и изолиране на заразените хора, а тук имаше голямо забавяне“, заяви доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Още по темата

На пресконференцията стана ясно, че Българският лекарски съюз все пак очаква скоро да подпише анекса към Националния рамков договор, като така ще стане възможно личните лекари да дават направление за PCR.

Сагата с анекса продължава вече месец. Идеята беше личните лекари да могат да дават направления за PCR от 1 ноември. БЛС и Здравната каса не можаха да се разберат дали трябва да има лимити за тестовете и какви да са те - PCR или антигенни, както и каква да е цената им. В крайна сметка от лекарския съюз са постигнали исканията си да няма лимити и цената, плащана от касата, да е 60 лв.

От думите на председателя на БЛС Иван Маджаров стана ясно, че личните лекари ще издават направления за PCR, а антигенни тестове ще се правят само в болниците и COVID центровете.

На този етап електронните направления за PCR тестове, които могат да използват личните лекари, са готови от страна на фирма "Информационно обслужване", но няма пълно разбиране в НЗОК да ги пуснат.

От БЛС се надяват скоро да станат факт и електронните рецепти. С електронното здравеопазване закъсняваме значително, посочиха от съсловната организация.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
3
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Едно излишно точене на средства. Вместо да бъдат насочени Към преоборудване и подобряване атмосферата на работа по болничните заведения. Не знам какво се рекламита постоянно тоя PCR тест. При положение, че самия тест не е ясно колко е верен. Корона вирусът е РНК структура, а тестът търси по ДНК. Няма никаква логика да се вземе за истина отчетения краен резултат. То и затова има и толкова неточни данни в откриването. При хора боледуващи от грипа отчита отрицание, а при напълно здрави дава положителни резултати.Става едно събиране на световен капитал, които дано не доведе до световен конфликт.
0
 
2
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
изостанахте ми, изостанахте щото иначе щяхте да плащате за PCR-и за летни екскурзии. то и на децата е ясно.

Още от Икономика и политика
Пандемичните спестявания глобално са основно към банкови депозити