Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лиляна Павлова: Предстои по-трудната част от европредседателството

Негативните новини за България в чуждите медии са едва 5% от общо 18 хил. публикации, похвали се министърът

Лиляна Павлова: Предстои по-трудната част от европредседателството

Снимка: БТА

Първата половина от българското председателство мина успешно и дипломатично, но идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в ефира на Българската национална телевизия (БНТ).

„Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета. Работихме по всяко едно досие и успяхме дори у скептиците да докажем, че сме професионално подготвени и не трябва да бъдем подценявани“, отчете още Павлова.

Динамиката на процесите, които се случват в Европа, изискваше провеждането на много сложни дебати, разговори и срещи. Те изискваха и дипломатичност, и търсене на компромис по много от тях и ние се справихме, категоричен е министърът на българското председателство. 

Още по темата

Тя се похвали още, че негативните новини за България в чуждите медии са едва 5% от общо 18 хил. публикации. Според нея страната е успяла да покаже, че може да бъде домакин на толкова значими събития. „Това си личи от похвалите, които получаваме от европейските лидери“, увери Павлова.

По думите ѝ обаче работата тепърва предстои, защото България предлага "чисто нова философия за това как страните от ЕС да се справят с проблемите около миграцията и бежанския поток", която тепърва ще се обсъжда.

Павлова уточни, че страната ни е предложила пакет от 7 законодателни регламента, като дебатът по пет от тях е финализиран. „Предложихме нова система и подход. В края на юни се надяваме европейските лидери да приемат тази философия", допълни Павлова.

Тя коментира и провелата се във Варна среща между ЕС и Турция. „За нас беше изключително важно да бъде възстановен диалогът като такъв, защото на моменти комуникацията беше изключително трудна. Това беше първата и важна отправна точка отново да сме заедно, тонът да се нормализира, да се възстанови“, коментира министърът. 

Според Лиляна Павлова в момента продължават разговорите в различните направления и има заявка за подготовка за следваща среща на високо ниво. За да може тя да се случи обаче, предстои още много работа.  Нека не забравяме, че Турция е важен икономически партньор на България, ролята ѝ е ключова и по темата „сигурност“, коментира министърът.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро