Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Лукарски: България е първа в Европа по привлечени инвестиции в аутсорсинга

Приходите на компаниите в изнесеното производство в България възлизат на 1,4 млрд. евро, заетите са над 42 хил. души, подчерта президентът Росен Плевнелиев

Лукарски: България е първа в Европа по привлечени инвестиции в аутсорсинга

Снимка: Министерство на икономиката

Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа. 

Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на третата годишна конференция на Европейската аутсорсинг асоциация за 2016 г., на която се събраха компании от цял свят. Целта на форума е да се разискват глобалните проблеми пред индустрията.

"Секторът на информационните и комуникационните технологии, както и този на аутсорсинг и бизнес услугите, са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 000, информира още Лукарски. Той напомни, че признание за страната ни е обявяването й през 2015 г. за аутсорсинг дестинация на годината.

Още по темата

„Това е начинание, което ще осигури положителен растеж на индустрията в глобален мащаб и ще повиши репутацията на сектора чрез въвеждането на стандартизирани квалификационни програми във всеки етап на предоставянето на аутсорсинг услугите“, каза Лукарски.

Той е сигурен, че стандартът ще подобри ефективността и стойността на услугите, както за доставчиците, така и за клиентите на аутсорсинга и ще допринесе за подобряване на професионализма в този сектор.

Към инициативата, започната в България, вече се присъединяват Русия, Китай, Испания, САЩ, Южна Африка, Египет, Албания и Полша.

“България е добро място за правене на бизнес, държава с много икономически предимства, която има какво да предложи на чуждестранните компании”, увери министърът чуждестранните гости.

По думите му политиката на България е фокусирана именно върху насърчаване на инвестициите и иновациите като основни фактори за повишаване конкурентоспособността на българската икономика, в перспективни и експортно ориентирани отрасли и услуги с висока добавена стойност.

Като пример за това той посочи промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж.

В предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора вече са убедили редица световни компании, които са избрали страната ни за своята дейност – Майкрософт, СИСКО, HP, IBM, Luxoft, VMware, К60, Еxperian и Telerik.

Министърът на икономиката потвърди също, че най-сериозният риск в средносрочен план за аутсорсинг отрасъла в България е наличието на квалифицирана работна ръка.

"Дуалното обучение е начинът за излизане от тази криза на пазара на труда", беше категоричен той и обясни, че съвместно с Швейцария са реализирани и осъществени няколко проекта по прилагане на дуалната система на професионално обучение в България.

„България е силна и перспективна аутсорсинг дестинация. Ще продължаваме да работим за успеха на тази перспективна световна индустрия, обяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев при откриването на форума.

Снимка: Президенството на България


„Направихме аутсорсинг екосистема с технологиите, които благоприятстват бизнеспроцесите. Увеличиха се възможностите да се изнасят производства в чужбина. Най-добрите доставчици на услуги ще са тези клиенти, които имат опит в анализа на данни и успяват да съхранят тези данни. Компаниите, ангажирани в индустрията ща се конкуренти, но и ще си партнират, а при аутсорсинг сделките ще се споделя рискът“, убеден е Плевнелиев.

Според него София предлага огромни възможности за бизнес, а страната ни е успешен модел и неотделима част от зараждащата се глобална екосистема.

Президентът посочи, че днес в България 364 компании работят в аутсорсинг индустрията. През миналата година заетите в сектора са били 42 000 души, но през 2020 година се очаква броят им да достигне до 64 000 души.

„Приходите на компаниите в аутсорсинг сектора у нас растат и вече възлизат на 1,4 млрд. евро, което е 3,4% от БВП на страната. Очакванията са оборотът на сектора да се удвои до 2020 г.,“ отбеляза още Плевнелиев.

„Приходите на компаниите в аутсорсинг сектора у нас растат и вече възлизат на 1,4 млрд. евро, което е 3,4% от БВП на страната
По думите му много български компании подкрепят университетски центрове, които доказват и промотират България като бранд.

„Вече има частни софтуерни университети, в които учат по 1000 програмисти. Това развитие на ИТ бизнеса и тази индустрия се превърна в движеща сила, убеден е президентът.

Той е категоричен, че тенденциите показват, че аутсорсингът има потенциала да увеличи обхвата си и да се наложи като още по-разпространена бизнес практика през следващите години.

Междувмременно проучване  на Националната аутсорсинг асоциация на Великобритания показва, че 70% от организациите ще разширят обхвата на аутсорсинг бизнеса си през следващите години, а очакванията на 35% от тях е той да расте съществено.

По статията работиха: автор Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хасан Адемов: 155 млн. лв. струва отпаднето на тавана за всички пенсии