Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мярката 60/40 може да бъде удължена с поне още три месеца

Има опция удължението да е и до края на годината, коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Мярката 60/40 може да бъде удължена с поне още три месеца

Снимка: Bloomberg L.P.

Планира се удължаване на мярката 60/40 с още три месеца с опция до края на година. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат. Това коментира пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от Dnes.bg.

Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици.  Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов, каза още Сачева.

Още по темата

По думите ѝ през последните повече от две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят, е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни ежедневно отпреди извънредното положение.

„В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината“, каза тя.

„По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея“, обясни Сачева.

Министърът беше категорична, че в Закона за социалните услуги няма никакви заплахи за българските граждани, „а обхватът му е толкова широк, че концентрацията върху темата, че „държавата ще отнема деца“, започва да прилича повече на пропаганда, отколкото на желание действително да се решават проблеми“.

„По темата за семейната политика подкрепям широк политически дебат. За Кодекса за социална закрила - трябва да преосмислим политиката за социално подпомагане, за хората с увреждания. В момента социалното законодателство е фрагментирано в тази област“, допълни тя.

За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември МТСП ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

„Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап“, обобщи Сачева.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Мярката 60/40 се изпозлва само за далавера. Всички го разбраха освен Амон Ра и Мистър часовник за 30 бона !

Още от Икономика и политика
Стела Балтова: Туризмът не е бил приоритет в Плана за възстановяване