IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мярката за настанени бежанци от Украйна у нас тръгва до седмица

Предвидените пари за реклама на туризма за Украйна и Русия ще бъдат пренасочени към съседни страни, каза Христо Проданов

21:05 | 08.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Над 1000 украински граждани се очаква да бъдат настанени в хотели и почивни бази в Китен. Първите 150 бежанци, предимно майки с деца, вече са пристигнали и са настанени в базата на детски лагер. <em>Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ</em></p>

Над 1000 украински граждани се очаква да бъдат настанени в хотели и почивни бази в Китен. Първите 150 бежанци, предимно майки с деца, вече са пристигнали и са настанени в базата на детски лагер. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

Сумата от 40 лева, която се отпуска от държавата за туристическия сектор, е за настаняването в хотелската ни база на украински гражданин със статут на бежанец. Това потвърди министърът на туризма Христо Проданов в отговор на депутатски въпрос в рамките на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Министърът изтъкна, че ролята на държава е и да следи за икономичното и прозрачното харчене на парите, които са на българските данъкоплатци. Той допусна, че България ще се възползва и от средствата на европейските данъкоплатци.

„Според нашите сметки и на много от хотелиерите тези 40 лева са напълно достатъчни“, каза министърът и допълни, че те са за нощувка и три хранения. Който не го устройва, няма да се включи в тази програма“, допълни Проданов, цитиран от БТА. Министърът изрази надежда мярката "40 лева" да започне да действа от началото на следващата седмица, като тя ще се разплаща чрез бюджета на Министерството на външните работи по линията на хуманитарната помощ, защото всичко останало се води държавна помощ. 

Проданов съобщи, че през изминалата една седмица около 36 хил. украински граждани са преминали нашата граница, от тях половината веднага са напуснали България, а 18 хил. са останали в страната. „Ние поемаме ангажимент само към тези хора, които наистина са нуждаещи се и нямат възможност да се справят“, допълни министърът.

В отговор на въпрос за подготвяната от министерството пътна карта за облекчаване на престоя на украинските бежанци министърът обясни, че идеята е в бежанските центрове на границата с Румъния хората да получават регистрация и статут на бежанци, след това в Министерския съвет ще има ситуиран център, който ще разпределя нуждаещите се в местата за настаняване, като с предимство ще се ползват общинските и държавните бази, след което и частните хотели, които искат да ги предоставят за тази цел. До дни ще бъдат разписани стъпките, допълни министърът. 

България ще пренасочи парите за реклама на туризма, предвидени за Украйна и Русия, към съседните ни страни, стана ясно още от думите на министъра.

„Планирахме да имаме по-сериозна реклама на украинския и на руския пазар. Очевидно е, че когато от руска страна сме със забранени полети и в списъка с неприятелските държави, няма да има смисъл да правим там масирана реклама и затова тези средства, които сме предвидили за там, ще се пренасочат към други пазари, като това се обсъжда с бранша“, коментира министърът. Той изрази личното си мнение, че средствата трябва да се съсредоточат към съседните пазари - Република Северна Македония, Сърбия, Румъния, защото нестабилната обстановка в района може би по-малко би повлияла на решенията на гражданите на тези страни за това къде да изкарат почивката си през лятото.

Резервациите за летния сезон вървяха доста добре допреди една седмица, около 20% по-силно от миналата година, каза още министърът. Той не се ангажира с прогнози за това лято. Проданов изрази надежда българите тази година отново да предпочетат почивката на българското Черноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още