Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Министерският съвет удължи до 15 април срока за получаване на временна закрила

130 са откритите работни места в 67 локации на 56 населени места, в които могат да подават документи бягащите от войната

Министерският съвет удължи до 15 април срока за получаване на временна закрила

Ситуационен център "Отворени врати за Украйна" в столичния кв. "Младост". Снимка: БГНЕС

Министерският съвет удължи до 15 април възможността лицата с чуждо гражданство или без гражданство, напуснали Украйна в резултат на военните действия, които са влезли и останали в България, да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила. Така и хората, които все още не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат подкрепа от държавата, съобщи правителственият пресцентър.

Още по темата

От там уточниха, че прогресивно нараства и капацитетът, който институциите изграждат за издаване на регистрационните карти. Само за последните четири дни на територията на страната са отворени и вече работят нови 40 пункта за регистрация за временна закрила на бягащите от войната в Украйна.

130 са вече откритите работни места, в които се подават документи. Те са разположени на 67 локации в 56 населени места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Пълният списък може да следите тук.

Допълнително са обучени и 25 мобилни екипа, които ще посещават  най-горещите точки и ще издават регистрационни карти за временна закрила на място.

Разкрита е и нова регистрационната зала на бул. „Мария Луиза“ 91 в София. На площ от 200 кв. метра на пълен капацитет работят десет места, а в следващите дни се очаква към тях да се прибавят още пет. Само в този пункт могат се обслужат около 500 души на ден, като за пример може да се вземе едно четиричленно семейство, което получава временна закрила за по-малко от половин час.

Работното време на залата засега е от 8.30 до 17.30 часа и в момента се извършва подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

12 пункта за посрещане на украинци в страната са с работен режим 24/7 – в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс „Албена“, Балчик, Генерал Тошево, ГКПП Дуранкулак, Добрич, Каварна, Шабла, ГКПП Русе Дунав мост и Централна железопътна гара София.

Към 30 март регистрираните лица по временна закрила са общо 23 005, което представлява 39% от всички останали в България.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България ще получи 11 млрд. евро до 2027 г. по политиката на сближаване с ЕС