IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младежката безработица в България е с 10 процентни пункта над средната за ЕС

У нас младите без работа са 32%, докато средната безработица сред младежите в Европейския съюз е 22 на сто

13:59 | 08.06.12 г.
<p>
	<em>Председателя на Народното събрание Цецка Цачева и&nbsp;</em><em>социалният министър Тотю Младенов</em><em>&nbsp;откриха форум за младежката безработица &nbsp;&nbsp;</em><em>&nbsp;Снимка:БТА</em></p>

Председателя на Народното събрание Цецка Цачева и социалният министър Тотю Младенов откриха форум за младежката безработица    Снимка:БТА

Младежката безработица в България е 32%, което е с 10 процентни пункта над средната стойност за държавите от Европейския съюз, съобщи Коос Ришел, генерален директор на главна дирекция "Заетост, социални дейности и включване" към Европейската комисия.

Ришел коментира мерките за стимулиране на заетостта у нас по време на конференция на тема „Образованието и заетостта на младежите в контекста на Европа 2020”.

Експертът цитира данни на Евростат, според които средната безработица сред младите в ЕС е 22%, като процентът е различен във всяка една от страните членки – при някои достига 6%, а в други – 50%. 

„В момента евросъюза преживява труден период. Средната безработица за ЕС е 12.6% и прогнозите не са окуражаващи. Взели сме решение да съсредоточим вниманието си не само към пестене на средства, но и към постигане на растеж. Не можем да загърбим такива важни сфери като образованието и научните изследвания”, каза още Ришел. 

Трябва не само да се осигурят работни места, но и да има плавен преход между образованието и работната среда. Европейският социален фонд може да бъде използван по-активно за намаляване на младежката безработица, каза още той.

Според Ришел достъпът до пазара на труда може да бъде подпомогнат, ако работодателите предоставят възможности за стажове. Той съобщи, че ЕК е предприела стъпки за легализиране на договорите за стажантски програми, като се подготвя предложение за общи принципи за качеството им. Обсъждат се и нови начини за осигуряване на плавен преход от училищната система към пазара на труда.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се съгласи с коментара на Коос Ришел, като допълни, че правителството има очаквания младежката безработица в България да намалее с 5% до края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още