Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава

Има още несвършена работа, най-вече от страна на властите, твърди зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова

Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава

Снимка: Pixabay

Работата по Механизма за сътрудничество и проверка за България продължава. Това каза пред БНТ зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова след представянето на докладите по новия механизъм за върховенството на закона в държавите членки.

Малко по-рано, по време на представянето, тя обяви, че ЕК продължава мониторинга над България. Както знаете, имаше планове той да бъде прекратен. Но има още несвършена работа, най-вече от страна на властите“, посочи Йоурова.

Пред националната телевизия тя обясни, че редица реформи са в ход и има много интензивно сътрудничество между Комисията и съответните експерти. „Има нужда България да направи повече, за да свърши задачите, заложени в препоръките. Идеята е един ден Механизмът за сътрудничество и проверка да премине в този Доклад за върховенство на закона", коментира Йоурова.

На въпрос ще има ли следващ доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, тя заяви: "Зависи как България ще се справи с препоръките".

Припомняме, че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) беше създаден при присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност. Той представлява съвместен ангажимент на българската държава и на ЕС. В съответствие с решението за създаване на механизма и както беше подчертано от Съвета, прилагането на МСП ще приключи, когато всички показатели, приложими за България, бъдат изпълнени по задоволителен начин. 

През януари 2017 г. Комисията извърши цялостна оценка на напредъка, постигнат през десетте години от съществуването на механизма. Тази перспектива даде по-ясна представа за значителния напредък, постигнат след присъединяването, а Комисията успя да формулира седемнайсет препоръки, чието изпълнение би било достатъчно, за да се сложи край на процеса по МСП. Прекратяването на МСП ще зависи от изпълнението на тези препоръки по необратим начин и от условието промените да не доведат до ясен обрат в хода на напредъка.

Оттогава Комисията извърши две оценки. В доклада от ноември 2017 г. Комисията заключи, че постигнатият напредък е значителен. Въпреки че Комисията все още не можеше да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен, тя поясни, че с непрекъсната политическа ангажираност и решимост за постигане на напредък в реформите България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще. Съветът приветства значителните положителни стъпки, като същевременно отбеляза, че предстои още много работа. 

Още по темата

През ноември 2018 г. Комисията приветства напредъка към бързо прекратяване на действието на МСП и стигна до заключението, че първият, вторият и шестият показател могат да се считат за временно изпълнени. По отношение на другите три показателя, свързани с продължаващата реформа на съдебната власт и борбата с корупцията, все още бяха необходими допълнителни усилия, за да се осигури пълното изпълнение на препоръките от януари 2017 г. Съветът взе под внимание заключенията на Комисията и насърчи България да използва положителния импулс, за да консолидира напредъка по убедителен и необратим начин.

В доклада от 2019 г. се разглеждат предприетите от България действия след ноември 2018 г. В него се съдържа оценката на Комисията на това как българските органи са подходили към 17-те препоръки. Докладът се придружава от работен документ на службите, който съдържа подробен анализ на Комисията въз основа на постоянния диалог между българските органи и службите на Комисията.

Припомняме това, защото от средата на миналата година се заговори за отпадане на въпросния мониторинг. По принцип ЕК има право сама да вземе решение за премахването му, но в края на миналата година тя изпрати само препоръка за това до Европейския парламент (ЕП) и Съвета на ЕС. Решение все още няма, а няколко държави, включително Германия и Франция, не са съгласни мониторингът да отпадне.

Новият доклад от ЕК по темета с напредъка на страната ни се очаква тази есен.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 4 седмици
Не мониторинг.
Трябва разследване на българската политическа и съдебна система.
Ще излязат връзки и зависимости не само с италианската, колумбийската и турската мафия ами с всички възможни престъпни схеми и канали.
Интерпол къде гледа?

Още от Икономика и политика
Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ