IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ предлага по-високи изисквания за твърдите горива за отопление

Специална наредба регламентира съдържанието на сяра, пепел и влага с цел намаляване замърсяването на въздуха с фини прахови частици и серен диоксид

10:41 | 25.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на околната среда и водите предлага по-високи изисквания за качеството на дървата и въглищата за отопление с цел намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици и серен диоксид.

В проект на наредба, публикувана за обществено обсъждане на портала за обществени консултации, се предвижда въвеждане на допустимо съдържание на сяра до 1%, на пепел до 12% и на влага до 20%.

Текстовете въвеждат изискване твърдите горива да се предлагат на пазара в запечатана опаковка с тегло от 25 кг, която не позволява тяхното разсипване и промяна в качествата им. Допустимото отклонение от теглото е 1%. Търговците ще трябва да отпечатат и строго регламентиран етикет, на който да е указан видът на горивото, нето тегло, процентното съдържание на сяра, пепел и влага, информация за търговеца и номер на декларацията за съответствие.

Търговците, които продават дърва и въглища, ще трябва да съставят декларация за съответствие с изискванията за качество за всяка партида. Тази декларация ще придружава предлаганите горива, а търговците са длъжни да съхраняват всички декларации за партидите, както и пробите от изпитванията на горивата в лаборатория, за срок минимум две години.

Контрол на качеството на горивата ще осигурява Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Пробите от отделните партиди ще се изследват в лаборатории, акредитирани от Изпълнителна агенция "Българска служба по акредитация".

Твърди горива, които след изследване е доказано, че не отговарят на изискванията за качество, ще бъдат унищожавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
xkm
преди 4 години
Чл. 1. С наредбата се уреждат:1. техническите изисквания и нормите за съдържание на сяра и пепел, наричани общоизисквания за качество, на които трябва да съответстват въглищата и ***, произведени отвъглища, използвани за битово отопление, наричани за целите на тази наредба твърди горива,пуснати, предоставени на пазара, съхранявани, пакетирани, етикетирани и разпространявани вРепублика България; НЕ КАСАЕ ДЪРВАТА ЗА ОТОПЛЕНИЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още