Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

МЗ: Открити са фактури със заличено съдържание на цени и количества лекарства

Ананиев предлага НЗОК да заплаща най-ниската стойност от предложените цени на дадено лекарство

МЗ: Открити са фактури със заличено съдържание на цени и количества лекарства

Снимка: Getty

След извършени проверки от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата и агенция „Медицински надзор" са открити фактури със заличено съдържание на цени и количества на лекарства. Това призна здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на народния представител Кръстина Таскова от партия „Воля" в рамките на блиц контрола.

Кръстина Таскова попита здравния министър какво показват резултатите от проверката на Министерството за различните цени на заплащане от страна на НЗОК на едно и също лекарство към държавните и частните болници.

Ананиев докладва, че са направени проверки на 317 лекарствени продукта в 39 лечебни заведения, възложени от ресорното му ведомство. Те са назначени във връзка с твърденията на бившия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, че едни и същи медикаменти се плащат на различни цени на държавните и частните болници. 

Още по темата

Припомняме, че проблемът бе анонсиран за първи път от вече бившия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев малко преди изтичането на мандата му през март тази година. Тогава той обяви, че Здравната каса плаща лекарства на частните болници на до 7 пъти по-високи цени от тези, които дава на държавните и общинските. Само за един такъв медикамент НЗОК е ощетена за година с над 800 хил. лв.За четири медикамента са заплащани по-високи цени на частните болници. НЗОК е плащала многократно по-високите суми без провеждане на обществени поръчки, с което по правило се постигат по-ниски цени.

Заради казуса с разликите в цените ЕК поиска от България да задължи и частните болници да правят търгове за лекарствата, заплащани с публични средства.

„Тиражираните в медиите информации са потвърдени от представените от търговците фактури. В някои от тях не е вписано точното наименование на лекарствения продукт, има фактури със заличено съдържание на цени и количества. Има непълноти и неточности между информацията, предоставена от НЗОК и тази от търговците", каза здравният министър от трибуната на Народното събрание.

След анализ на проверките и резултатите министърът на здравеопазването е предложил на финансовия Владислав Горанов и частните болници да правят обществени поръчки за медикаментите, които се плащат от Здравната каса, каквато е и препоръката на Европейската комисия.

Предложен е и идеен проект за въвеждане на правило НЗОК да заплаща най-ниската стойност от предложените цени на дадено лекарство.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Туристите по Черноморието – предимно българи и румънци