Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 32 млн. лв. са изплатени през 2019 г. за хуманно отношение към свинете

Част от помощта за стопаните обаче бе намалена, защото заради разпространението на Африканската чума по свинете много животни бяха умъртвени

Над 32 млн. лв. са изплатени през 2019 г. за хуманно отношение към свинете

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от 32 млн. лв. са изплатени за хуманно отношение към свинете през 2019 г. Това става ясно от отговор на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева на въпрос от народния представител от БСП проф. Светла Бъчварова.

От справката става ясно, че изплатените за миналата година средства по държавната помощ „Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” са разпределени по направления, както следва: свине-майки – 4,609 млн. лв.; прасета за угояване – І транш – 9,195 млн. лв. с коефициент на редукция 0,5; прасета за угояване – ІІ транш – 9,394 млн. лв. с коефициент на редукция 0,5; прасета за угояване – ІІІ транш – 8,818 млн. лв с коефициент на редукция 0,5.

Общият утвърден ресурс от ДФ „Земеделие” за държавната помощ по тази линия за 2019 г е в размер на 33 млн. лв.

От отговора става ясно още, че третият транш по помощта за хуманно отношение към свинете е редуциран заради разпространението на Африканската чума по свинете и факта, че една част от наличните животни в индустриалните стопанства с обявено огнище на заболяването са били умъртвени по хуманен начин. 

Още по темата

Танева уточнява, че изплащането на средствата по помощта се извършва веднъж годишно – еднократно или на траншове, в зависимост от категорията животни – за свинете-майки еднократно на 100% и за прасетата за угояване на 3 транша, съобразно коефициента на редукция.

„Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” се предоставя на едно стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към животните, поети най-малко за 5 години. Мерките, включени в схемата за подпомагане, са осигуряване на свободна подова площ над задължителния стандарт, осигуряване на изкуствено осветление за минимум 11 часа, използване на фуражи, съдържащи най-много 2,5 мг/кг диоксиниваленол.

Танева уверява, че са взети предвид всички допълнителни биомерки за обектите и са направени нови промени в указанията за прилагане на помощта, така че повече стопани да могат да се възползват. Предстои ръководството на ДФ „Земеделие“ да утвърди новите правила. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Застрахователният пазар запазва стабилност през първото полугодие