IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява 13 хил. фирми с касови наличности над 100 хил. лв.

Според експерти големите касови наличности често са знак за скрито разпределение на печалбата

20:37 | 31.05.21 г.
<p>
	Асен Василев <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Асен Василев Снимка: БГНЕС

От днес Националната агенция за приходите започва проверка на приблизително 13 хил. фирми с касови наличности над 100 хил. лв. Поводът са разкритията на служебния министър на финансите Асен Василев, че компании държат такива суми.

Вчера служебният министър на финансите Асен Василев обяви по bTV, че започва проверка на фирмите, които имат големи наличности в кеш. Той посочи, че става въпрос за предприятия с над 100 хил. лв. в касата, като тази с най-големи касови наличности се занимава с имоти и има в кеш над 32 млн. лв.

Според Института на професионалните счетоводители проверките може да отнемат месеци. „Могат да продължат и 6 месеца, и година, и повече понякога – със сигурност няма да стане видим в рамките на тези два месеца, в които управлява служебното правителство”, коментира Евгени Руйков от института.

От Съюза на счетоводителите казват, че има бизнеси, при които големите касови наличности не са знак за нередност, но има и такива, при които са сигнал за: нереални заплати; неплатен данък дивидент; корупция. „Купуването на гласове е вид корупция. Как да го наречем по друг начин, възможно е, но това не е водещ аргумент за наличие на такава каса. Водещият аргумент – това са основно необложените доходи на собствениците през дивидента“, коментира по bTV Павел Димитров от Съюза на счетоводителите в България. 

„На теория е възможно да има сейф, пълен с пачки някъде, но е малко вероятно, по-скоро става дума за скрито разпределение на печалбата. Такава касова наличност е ненормална, но може да става въпрос и за счетоводна грешка“, заяви Руйков. Предстои проверките на данъчните да установят открити ли са парите в касите на фирмите и има ли нарушения.

Миналата седмица Асен Василев съобщи, че Националната агенция за приходите е отписала за 4 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Вчера той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв. „Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една не малка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма „Брикел“, чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още